ההשפעה של בינה מלאכותית על הנדסת חשמל ואלקטרוניקה
השימוש בלמידת מכונה ולמידה עמוקה הפך לחלק בלתי נפרד מהתפתחות ייצור, ניהול ותחזוקת אנרגיה חשמלית. היכולת לנתח כמויות גדולות של נתונים ולבצע חיזויים הביאה לשיפורים משמעותיים ביעילות ובאמינות במגזר האנרגיה.
בתחום ייצור האנרגיה, אלגוריתמים של למידת מכונה משמשים לאופטימיזציה של ביצועי תחנות כוח. באמצעות ניתוח נתונים היסטוריים וקלט בזמן אמת, כמו תנאי מזג אוויר ותבניות צריכת אנרגיה, האלגוריתמים הללו יכולים לחזות את הביקוש לאנרגיה בדיוק רב, ולהחליט מתי כדאי לאגור את האנרגיה שמיוצרת ולמתי להשתמש בה. תחזיות כאלה משפרות את ניצול האנרגיה המתקבלת ממקורות מתחדשים ומקטינות את התלות במקורות גיבוי מבוססי דלק מאובנים.
במקורות אנרגיה מתחדשים כמו רוח ואנרגיה סולארית, למידת מכונה מסייעת בחיזוי תנאי מזג אוויר כדי למקסם את לכידת האנרגיה. בנוסף, למידת מכונה משמשת לאיתור ליקויים ותקלות במערכות סולאריות. באמצעות מצלמות וחיישנים הפזורים בפאנלים הסולאריים, ניתן לאסוף נתונים חזותיים ולנתחם באמצעות למידת מכונה כדי לזהות פגמים כמו לכלוך, הצללה או בעיות במוליכים החשמליים. זיהוי מוקדם של בעיות אלו מאפשר ביצוע פעולות תחזוקה במועד, מה שמשפר את הביצועים הכלליים של המערכות הסולאריות.
רשתות חכמות
למידה עמוקה, שהיא תת-תחום של למידת מכונה המאפיינת רשתות נוירונים רב-שכבתיות, מצאה שימושים בניתוח מערכי נתונים מורכבים המאפיינים את מגזר האנרגיה. היא מצטיינת בעיבוד נתונים ממספר רב של חיישנים המותקנים ברחבי רשת החשמל. לדוגמה, מודלים של למידה עמוקה יכולים לנתח נתונים תפעוליים מטורבינות וגנרטורים כדי לזהות דפוסים עדינים שעשויים להעיד על תקלות פוטנציאליות. גישה זו של תחזוקה תחזותית (predictive maintenance) מאפשרת למפעילים לטפל בבעיות לפני שהן מובילות להשבתת ציוד, ובכך לחסוך בעלויות ולשפר את אמינות אספקת האנרגיה.
בניהול אנרגיה, למידת מכונה מקדמת פיתוח רשתות חכמות (Smart Grids). מערכות חכמות אלו משתמשות באלגוריתמים כדי לאזן את חלוקת העומס באופן דינמי, למנוע עומס יתר ולהפחית אובדן בהולכת אנרגיה. באמצעות ניתוח נתוני צריכה, מודלים של למידת מכונה מסייעים באופטימיזציה של חלוקת האנרגיה אל המקומות שבהם היא נדרשת ביותר, מה שמשפר את היעילות הכללית של הרשת. יתרה מזאת, צרכנים נהנים ממונים חכמים המעניקים תובנות על דפוסי השימוש שלהם באנרגיה, ומאפשרים להם לקבל החלטות מושכלות להפחתת הצריכה והעלויות.
התקדמות משמעותית
תגובה לביקוש היא תחום נוסף שבו למידת מכונה ממלאת תפקיד מרכזי. אלגוריתמים חוזים תקופות של ביקוש שיא ומאפשרים לחברות החשמל ליישם אסטרטגיות להקלת העומס על הרשת. לדוגמא, זה עשוי לכלול התאמת מודלי תמחור, כאשר זה גם מעודדים חיסכון באנרגיה בקרב הצרכנים.
למטרות תחזוקה, למידת מכונה ולמידה עמוקה מסייעות בניטור מצב של תשתיות חשמל. אלגוריתמים מתקדמים לזיהוי תמונות יכולים לנתח נתונים חזותיים מבדיקות של קווי מתח, שנאים ותחנות משנה כדי לזהות פגמים או בעיות פוטנציאליות. השימוש ברחפנים המצוידים במצלמות וחיישנים מאפשר איסוף נתונים מאזורים שקשה או מסוכן עבור פקחים להגיע אליהם. עיבוד נתונים אלה באמצעות מודלים של למידת מכונה מאפשר לבצע פעולות תחזוקה במועד, למנוע תקלות ולהאריך את חיי הציוד.
לימודי הנדסת חשמל ב-SCE מאפשרים להתמחות תחת מסלול טכנולוגיות עלית בתת-התמחות "בינה מלאכותית". בנוסף, מחלקת הנדסת חשמל ואלקטרוניקה מפעילה במסגרת לימודי תואר שני בהנדסת חשמל את המסלול "בינה מלאכותית וסייבר". לימודים אלו הם בעלי חשיבות רבה, כיוון שהם מספקים לסטודנטים הבנה מעמיקה הן של עקרונות התיאוריה והן של יישומים טכניים בתעשייה. השימוש בלמידת מכונה ולמידה עמוקה בייצור, ניהול ותחזוקת אנרגיה חשמלית מוביל להתקדמות משמעותית במגזר זה. באמצעות תחזוקה תחזותית, אופטימיזציה של פעולות והנגשת החלטות חכמות, טכנולוגיות אלו תורמות לעתיד יעיל, אמין ובר קיימא יותר של האנרגיה.