מביוטכנולוגיה ועד לטכנולוגיות ירוקות
המחלקה להנדסה כימית בקמפוס באר שבע מציעה לימודי תואר שני ב"הנדסה ירוקה" עם תזה (.M.Sc), במסלולי התמחות סביבה בת קיימא, אנרגיה חליפית וניהול סביבתי, המספקים כלים שיאפשרו להתמודד עם המורכבות והרב-תחומיות של הנדסה ירוקה.
"הנדסה כימית" הנה שילוב מיוחד בין מדעי הטבע לטכנולוגיות מתקדמות. סטודנטיות וסטודנטים להנדסה כימית לומדים את עקרונות הכימיה והפיזיקה של תהליכים, בשילוב כלים הנדסיים.
מהנדסות ומהנדסי כימיה מועסקים בתחומים רבים של תעשיות ומדעים, כגון: תעשיית המזון, תעשיות פרמצבטיות, ביוטכנולוגיה, אנרגיה, התפלה והשבת מים, ועוד.
"הנדסה ירוקה", או "הנדסה בת-קיימא", הינה תחום התמחות חדש שעיקרו החיבור בין עקרונות, ערכים ומודעות סביבתית לבין מדע, טכנולוגיה והנדסה, על מנת להיטיב עם הסביבה המקומית והגלובלית.
ההנדסה הירוקה מתמקדת בתכנון מקיף ומקדים של תהליכים ומערכות, תוך מזעור ההשפעה הסביבתית שלהם. כיוצא מכך, ההנדסה הירוקה משקללת את כל מעגל החיים של המוצר, החל מהפקת חומרי הגלם והאנרגיה, דרך הטכנולוגיה והמשאבים המוטמעים בתהליך הייצור ועד למחזור וטיפול במוצר הסופי.
למחלקה קשרי גומלין ושיתופי פעולה ענפים עם התעשייה התהליכית בארץ. בוגריה מועסקים במגוון חברות ומפעלים, ובהם: כיל, אדמה, טבע, אינטל, קמהדע, כ.צ.ט., ועוד.
המחלקה להנדסה כימית בקמפוס באר שבע מציעה גם לימודי תואר ראשון בהנדסה כימית (.B.Sc) במסלולי התמחות תעשייה תהליכית, ביוטכנולוגיה וטכנולגיית מים.
התואר המוענק
תואר שני עם תזה .M.Sc
שכר לימוד
איפה לומדים
באר שבע
אשדוד - לחצו כאן
משך הלימודים
שנתיים
תחילת הלימודים
חורף
מלגות
תנאי קבלה
ממוצע מצטבר לתואר ראשון 80 לפחות
בדירוג ה-25% הגבוהים במחזור
תוכנית לימודים
סיור מחלקתי
על התואר - לימודי הנדסה ירוקה לתואר שני עם תזה
ההכשרה בתחום הנדסה ירוקה מיועדת למהנדסים מתחומים מגוונים, אשר מתכננים מערכות, עוסקים בהיבטים הטכנולוגיים והתפעוליים של מערכות ותהליכים, ומקבלים החלטות שיש להן השפעה על הסביבה, החברה והכלכלה, ועל הדורות הבאים.
לימודי תואר שני עם תזה בהנדסה ירוקה שמים דגש על חקר, ניתוח מעמיק, ביצוע אינטגרציה ויצירת מומחיות בנושא מסוים. לימודים אלה גם מספקים לבוגרי התוכנית כלים שיאפשרו להם להתמודד עם המורכבות והרב-תחומיות של הנדסה ירוקה.
מטרות
א. לחשוף את הסטודנטים לחשיבות של שקלול ההשפעות הסביבתיות, החברתיות והכלכליות על תכנון, עיצוב, תפעול וניהול של מערכות ותהליכים.
ב. להעניק כלים טכנולוגיים המאפשרים להיטיב עם הסביבה האנושית והטבעית.
ג. להכשיר נשות ואנשי מקצוע ברמה גבוהה במיוחד שיובילו תהליכי חדשנות בכל תחומי ההנדסה הרלוונטיים.
לימודי תואר שני עם תזה בתחום ההנדסה הירוקה הם חלק ממהלך רחב היקף למציאת שילוב אופטימלי בין המשך ההתפתחות החברתית והטכנולוגית לבין צמצום משמעותי של הפגיעה בסביבה, שאת תוצאותיה כבר ניתן להרגיש באופן מוחשי ברבדים רבים של החיים.
מבנה תוכנית הלימודים
לימודי תואר שני עם תזה בהנדסה ירוקה פרוסים על שתי שנות לימוד וכוללים בסך הכול 36 נקודות זכות.
תוכנית הלימודים מורכבת מ-3 נדבכים שלכל אחד מהם חשיבות שווה: קורסי חובה (12 נק"ז), קורסי בחירה (12 נק"ז) ועבודת התזה (גם כן 12 נק"ז).
בין קורסי החובה: שיטות מתמטיות מתקדמות לפתרון בעיות בהנדסה ירוקה, חקר סיכונים במערכות סביבתיות ואפיון מחזור חיים סביבתי.
קורסי הבחירה מוצעים במגוון נושאים, לדוגמה בנייה ירוקה, סביבה בת קיימא, אנרגיה חליפית וניהול סביבתי.
את עבודת התזה תוכלו לבצע תחת הנחייתם של חוקרים מובילים מהמחלקות להנדסה כימית ולהנדסת בניין וכן מהיחידה לפיזיקה. נושאי המחקר מגוונים וכל אחד מהם עשוי להוות ראשיתו של שינוי משמעותי לטובה בחיי כולנו. בין המחקרים המוצעים לסטודנטים ולסטודנטיות במסגרת תואר מרתק זה:
- חקר שיטות טיפול במתכות כבדות ורדיואקטיביות ובמזהמים האורגניים שבשפכים
- פיתוח אלקטרודות לחמצון מים כמקור לאנרגיה חליפית בשיטות כגון DPN וסול ג'ל
- גילוי הפוטנציאל הטמון בפולסכרידים מתחדשים, ובפרט כאלה שמופקים מאצות אדומיות, כמצע לקיבוע מתכות מעבר
- פיתוח דרכים מדויקות למדידת השפעת קרינה מייננת על הגוף על-מנת למזער את הסיכונים שבחשיפה לסוגי קרינה שונים
- מציאת הדרכים המיטביות לנצל את היתרונות של סיבים מבוססי חלבון
- פיתוח שיטות להערכת איכות מסת סלע על בסיס חישה מרחוק
ועוד שלל אפשרויות שבכולן ניתן להביא לידי ביטוי את היכולות שנרכשו במהלך הלימודים, ולהעצים אותן במידה ניכרת. לרשימת כלל החוקרים המנחים לעבודת התזה ונושאי המחקר שלהם - לחצו כאן.
אפשרויות התעסוקה
בסוף תקופת הלימודים יקבלו הבוגרים תואר שני בהנדסה ירוקה (.M.Sc).
התואר הייחודי הינו קרש קפיצה למגוון רחב של תפקידים מרתקים, הן בגופים שעוסקים במחקר והן בחברות מסחריות בתעשיית המזון, תעשיות האנרגיה, הקלינטק, הביוטכנולוגיה ועוד. המודעות הגבוהה לכך שהגענו לנקודת זמן קריטית באשר ליחסי הגומלין בינינו לבין סביבתנו מובילה לביקוש רב לנשות ואנשי מקצוע בתחום ההנדסה הירוקה. בוגרי SCE זוכים לנקודת פתיחה משופרת אף יותר בזכות המוניטין של המכללה בכל הנוגע לתוכניות הלימודים המקיפות והמעמיקות ורמת ההוראה הגבוהה.
למי מיועדת התוכנית?
לימודי תואר שני עם תזה בהנדסה ירוקה פתוחים בפני בוגרי תואר ראשון בהנדסה, וכן בפני בוגרי תואר ראשון במדעי הטבע. לכל סטודנט תותאם תוכנית לימודים לפי הרקע שלו בלימודי התואר הראשון, והוא יידרש לקורסי השלמה בהתאם.
התוכנית מיועדת למהנדסים שמבקשים להשתלב בתחום מגוון שבמידה רבה מתווה את עתידו של המין האנושי.
מלגות
לנוכח התרומה העצומה של בוגרי תואר שני עם תזה בתחום ההנדסה הירוקה, ועל-מנת לאפשר לכל סטודנט וסטודנטית להקדיש את כל המשאבים הנדרשים ללימודים, מוצעות במסלול זה הן מלגות קיום חודשיות (בגובה של כ-5,000 ש"ח) והן מלגות פטור מלא משכר הלימוד. כמו כן יוכלו הסטודנטים אשר מתחייבים לבצע עבודת גמר מורחבת לעבוד במכללה כמורים מן החוץ בהיקף העסקה של עד 4 שעות שבועיות.
*הלימודים מתקיימים בשני הקמפוסים, באר שבע ואשדוד
למאמרים נוספים בנושא לימודי תואר שני:
- לימודי מוסמכים • תואר שני בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה • תואר שני בהנדסת תעשייה וניהול • תואר שני בהנדסת תוכנה • תואר שני בהנדסת מכונות