מתקשורת לאנרגיה סולארית
המחלקה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה בקמפוס אשדוד מציעה לימודי תואר ראשון בהנדסה (.B.Sc) במסלולי התמחות מערכות RF, אלקטרואופטיקה, תקשורת, לווינים וחלל ומערכות הספק; מסלול ייעודי לתואר ראשון לטובת הנדסאים; ותואר שני (.M.Sc) בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה.
ייחודה של מחלקת הנדסת חשמל ואלקטרוניקה בכך שהיא מכילה מספר רב של עיסוקים הנדסיים-מדעיים המקיפים כמעט את כל תחומי התעשייה עתירת הידע. המחלקה מקנה לבוגריה רקע מדעי נרחב ויסודי, מקפידה בבחירת המועמדים ושומרת על רמה גבוהה במשך תקופת הלימודים. בגישה זו מוקנים לבוגרים הכלים להתמודד לא רק בבעיות הנדסיות עכשוויות אלא להיענות גם לאתגרים עתידיים. כמו כן מסוגלים הבוגרים להשתלב בלימודים לתארים מתקדמים ובמחקר בתחומי ההנדסה השונים.
בוגרי תואר הנדסת חשמל ואלקטרוניקה יכול להשתלב בתעשייה במגוון תפקידים – מתכנון ופיתוח רכיבים אלקטרוניים, דרך תכנון ופיתוח מערכות תקשורת ובקרה ועד לפיתוח ויישום מחשבים. המחלקה דוגלת ביצירת קשרים עם התעשייה. מתקיימים סיורים אקדמיים של הסטודנטים בתעשיות המובילות מתחום הנדסת החשמל והאלקטרוניקה. כמו-כן מתקיימים ימי תעשיה שבהם מגיעים אנשים מהתעשייה להעביר לסטודנטים הרצאות ולעדכן אותם מהנעשה בשוק תעשיית הנדסת החשמל והאלקטרוניקה. לחברי הסגל במחלקה ישנם קשרים בינלאומיים עם חוקרים מקבילים בחו"ל. קשרים אלה מובילים לחילופי סטודנטים ולמחקרים משותפים.
התואר המוענק
תואר ראשון .B.Sc
שאלות נפוצות
שכר לימוד
איפה לומדים
אשדוד
משך הלימודים
4 שנים
תחילת הלימודים
חורף
אביב
מלגות
הנדסת חשמל ואלקטרוניקה תנאי קבלה
בגרות מלאה
פסיכומטרי / פסיכוטכני - מבחן רמה בעברית לנבחני פסיכ' בשפה זרה
ועדת קבלה
מתמטיקה – 5 יח"ל בציון מעל 80
פיזיקה – 5 יח"ל בציון מעל 75
* עד 10% חריגי יכולת ומצב סוציו-אקונומי
מכינה קדם-אקדמית
מועמדים שאינם עומדים בתנאי הקבלה, יופנו למכינה ייעודית להנדסה במכללה - לחצו כאן
סיור מחלקתי
על התואר - לימודי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה לתואר ראשון
לימודי תואר ראשון בהנדסת חשמל מכשירים אנשי מחקר ופיתוח מובילים בתעשיות המתקדמות. חברי הסגל במחלקה הם בוגרי אוניברסיטאות יוקרתיות בארץ ובעולם. חוקרים צעירים, מקצועיים ודינמיים אשר נותנים יחס אישי ואוזן קשבת לכל סטודנט. במחלקה הנדסת חשמל ואלקטרוניקה נלמדים מספר קורסים בשיטת Project Oriented שבהם הסטודנטים מקבלים משימות, ומתנסים בעבודת המהנדס הלכה למעשה. המשימות דורשות מהסטודנטים להפנים את החומר התאורטי ולחבר אותו ליישומים הנדסיים מעניינים מתחום נושא הקורס.
תכנית לימודי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה כוללים ארבע שנים (שמונה סמסטרים). השנתיים הראשונות מוקדשות ברובן להקניית התשתית הפיזיקלית והכלים המתמטיים הדרושים לסטודנט בהמשך לימודיו ובפעילותו העתידית כמהנדס, וללימוד מקצועות בסיסיים במדעי ההנדסה. המשך הלימודים מיועד להרחבת התשתית והעמקתה במקצועות המיוחדים להנדסת חשמל והאלקטרוניקה.
בשנה השלישית ללימודים ניתנת לסטודנט האפשרות לבחור בין שני אשכולות - הייטק או מערכות הספק - ובהם מספר תחומי התמחות. בכל תחום התמחות הסטודנט מעמיק ומבסס את הידע שלו בענף מוגדר של הנדסת חשמל ואלקטרוניקה. באשכול הייטק הסטודנט נדרש לבחור בשלושה מתוך ארבעת מסלולי ההתמחות מערכות RF, אלקטרואופטיקה, תקשורת ולוויינים וחלל; באשכול מערכות הספק הסטודנט נדרש לבחור לצד מסלול ההתמחות מערכות הספק מסלול התמחות אחד נוסף מבין ארבעת אלו המרכיבים את אשכול ההייטק. לכל אחד מהאשכולות יש להוסיף כמובן את קורסי הבחירה החופשית.
מסלולי ההתמחות* בלימודי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה
- מערכות RF - הקרינה האלקטרומגנטית בעלת אורכי הגל הארוכים ביותר נקראת "גלי רדיו", ואלה הקצרים מהם רק במעט נקראים "גלי המיקרו". שני סוגי גלים אלה משמשים את האדם בתעשיות התקשורת הרבות, בעיקר להעברת אינפורמציה במערכות שידור-קליטה ובמערכות חישה שונות למרחקים גדולים. מסלול זה עוסק בשיטות אנליזה, תכנון ומימוש של מערכות אלו, החל מרמת המקורות, דרך מערכות התמסורת ועד להתפשטות הגל ופיזורו ממטרות. המסלול מקנה הכשרה בסיסית למהנדסי מיקרוגל ואנטנות. מיועד גם לאנשי מערכות כגון תקשורת ומכ"ם, ומתאים גם לאנשי אלקטרואופטיקה.
- אלקטרואופטיקה – תחום זה התעצם מאוד בשנים האחרונות עם פריסתן של טכנולוגיות אלו על פני מגוון רחב ביותר של צרכי החיים. מתקשורת, מערכות הדמאה בתחום נרחב של אורכי גל, מערכות צגים, מערכות אופטו-רפואיות ועד יישומים אופטיים לעיבוד אותות ותמונה. תוכנית הלימודים של מסלול זה כוללת נושאי טכנולוגיה עילית מרתקים. המעבדה המתקדמת מאפשרת חשיפה ישירה לחלק ממערכות אלקטרואופטיות.
- תקשורת - תחום התקשורת חובק מגוון רחב ביותר של נושאים, חלקם בעלי אופי של תחום ידע מדעי וחלקם חדשניים ומתפתחים בקצב המהיר המוכתב ע"י התפתחות הטכנולוגיה. הידע המוקנה ע"י לימוד הקורסים בנושא תקשורת, חיוני הן עבור העוסקים בפיתוח מוצרים המשמשים את התקשורת האלקטרונית והן לצורך התמודדות עם בעיות בתחומים אחרים, כגון עיבוד אותות, בקרה ומחשבים. מספר ניכר של קורסים בתואר השני מבוססים על הידע הנרכש בקורסי מסלול זה.
- לווינים וחלל - כיום קיימת דחיפה של ממש מטעם סוכנות החלל הישראלית למחקר ופיתוח בתחום החלל מתוך תפיסה כי העיסוק בחלל תורם לכלכלת ישראל, למיצוב מעמדה בעולם ולרווחת התושבים בהיבטים של חקלאות, תקשורת, ניטור זיהומים סביבתיים ועוד. מסלול זה מיועד גם לאנשי האלקטרואופטיקה, תקשורת, אלקטרומגנטיות, אנרגיה והספק.
- מערכות הספק - מסלול זה עוסק בהפקת אנרגיה חשמלית ממקורות שונים, בייצור, העברה וחלוקה של הספק חשמלי, בהערכת איכות הספקת המתח והזרם, במערכות הספק למתחים גבוהים ונמוכים, בשיקולים טכנו-כלכליים, במערכות להינע חשמלי, שילוב של מכונות חשמל עם מכונות עבודה, בתנאי תפעול רגילים ובתנאי תפעול תוך כדי תקלות והפרעות. מסלול זה מקנה רישום בפנקס המהנדסים במדור חשמל וזכות לקבלת רישיון חשמלאי ראשי.
לרשות כלל הסטודנטים במחלקה קיימות מעבדות הוראה חדשניות המאובזרות בציוד מתקדם, המהוות חלק אינטגרלי מתכנית הלימודים. המעבדות מסייעות בהמחשת הלימודים העיוניים הנלמדים בהרצאות ומקנות לסטודנט ניסיון וגישה ישירה למכשירים, לרכיבים ולמערכות, שבאמצעותם מיישם המהנדס את רעיונותיו.
פרויקט גמר בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה
בסוף שנת הלימודים הרביעית והאחרונה של לימודי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה על הסטודנט להגיש פרויקט גמר השייך לתחום התמחותו, שבו הוא מביא לידי ביטוי את הידע שרכש במהלך לימודיו. העבודה על פרויקט הגמר נעשית תחת הנחיית חבר סגל מן המניין או איש תעשייה בעל ניסיון רב שנים בתחום.
את פרויקטי-הגמר מציגים הסטודנטים בכנס פרוייקטים נרחב, בו לוקחים חלק בכירים מן האקדמיה ומן התעשייה.
בעלי תואר הנדסאי מוסמך רשאים להשלים לימודי תואר ראשון בהנדסה, על סמך הפטורים הניתנים להם, בשעות אחה"צ על פני תקופה של ארבע שנים.
*ההתמחויות לא ייכללו בתעודת סיום הלימודים
למאמרים נוספים בנושא יחידות אקדמיות:
הסרטונים לפנינו מציגים את המחלקה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה מפי אנשי סגל וסטודנטים, תחרות רובוטים מחלקתית, כנס פרויקטים בקמפוס אשדוד, תיעוד של טקס הענקת תארים והדרך בה SCE פותרת את בעיית המחסור במהנדסים בישראל.