פתחפתח
לקבלת מידע נוסף
*יש להזין שדות חובה
x סגור

למה הנדסה כימית? הווה ומבט לעתיד

התפלת מים, פיתוח תרופה מצילת חיים או ייצור דשנים בכמות מסחרית הינם תהליכים בעלי חשיבות עליונה. על מנת לענות על הצרכים הללו, להתקדם, לפרוץ דרך, לחזות את בעיות העתיד ולתת פתרונות לבעיות ההווה, יש ללמוד את עקרונות הכימיה והפיזיקה של התהליכים, תוך שילוב כלים הנדסיים. השילוב המיוחד בין מדעי הטבע לטכנולוגיות מתקדמות נקרא הנדסה כימית.

עולמו של המהנדס הכימאי הינו עולם מגוון מורכב ורחב. המהנדס הכימאי נוגע בתחומים רבים של מדע ותעשייה; פיתוח ויצור תרופות, התפלת והשבת מים, פיתוח מוצרי מזון, חומרי דשן, חומרי הדברה, קטליזטורים, חומרים פעילי שטח וננו חלקיקים ועוד היד נטויה.

בכל אחד מהתחומים הללו קיימת חשיבות עליונה לפיתוח תהליך המעבדה לייצור המוני. ובכך אין ספק - המהנדס הכימאי מייצר ומאפשר סביבת חיים טובה יותר.

המחלקה להנדסה כימית מקנה לבוגריה הכשרה עמוקה ורחבה המאפשרת את השתלבותם בתעשייה הכימית המסורתית, בתעשיית הביוטכנולוגיה, ובתעשיית הטיפול במים. ייחודו של המהנדס הכימאי הוא עומק ההבנה בעולם המיקרוסקופי של החומר; מהרמה המולקולרית, דרך הננו-חלקיקים, לרמת התא והרקמה הביולוגית. כל אלה מאפשרים לו תכנון ופיתוח ברמת המקרו של מתקני ייצור. ניתן לייצר כמויות קטנות במעבדה אבל דרוש מתקן הנדסי מתוחכם, ומהנדס בעל כישורים נרחבים וראייה הנדסית חדה, על מנת לתכנן מתקן ולייצר בכמויות גדולות.

מהנדס בוגר המחלקה להנדסה כימית נדרש לעמוד בפני אתגרים בהווה, שיפתרו בעיות בעתיד. בסיום התואר מהנדס הכימיה הינו בעל הכשרה המאפשרת לו כבר בצעדיו הראשונים, פיתוח תהליכים ומוצרים כימיים וביולוגים חדשים, טיפול במים ושפכים, ביצוע אופטימיזציה לתהליכים קיימים, ניהול תהליכי ייצור, ביצוע אנליזה כלכלית לשם הטמעת עקרונות הבטיחות ואיכות הסביבה ועוד - כך שאפילו השמיים הם לא הגבול.

על מנת שלמהנדס תהיה היכולת לפרוץ דרך, המחלקה להנדסה כימית שמה דגש מיוחד על הכשרת הסטודנטים לקראת המשך לימודיהם לתארים מתקדמים. זאת על מנת לאפשר להם להשתלב בתחומי מחקר חדשניים ועתידיים בתעשייה הכימית, הפרמצבטית, המים והמזון. לשם ההצלחה במשימה, מצוידים הסטודנטים הלומדים במחלקה בכלים מדעיים, ובכלים הנדסיים. הסטודנטים יחוו באופן פעיל, לימוד מעשי במעבדות המכללה, תוך חשיפה לציוד ומכשור טכנולוגי מתקדם. הסטודנטים יבקרו במהלך הלימודים במפעלים מובילים בתעשייה הכימית, ויתנסו בפרויקט מחקרי או תכנוני לקראת סיום לימודיהם. אנו גאים בבוגרים של המחלקה, המועסקים בכל מגוון התעשיות הכימיות בארץ: תרכובות ברום, אדמה, כימאגיס, טבע, רותם, קמ"ג, אינטל, טרה, תנובה, אוסם, ביתי זיקוק, קמהדע, מקורות, לוכסנבורג, משרד לאיכות הסביבה ועוד.

ייחודיות המחלקה להנדסה כימית ב- SCE היא בחברי הסגל שלה, מרצים מצטיינים, חוקרים מובילים, יצירתיים ודינמיים שמובילים את הסטודנטים להצלחה באווירה ייחודית. המחלקה ערה לשינויים ולהתקדמות בתעשייה בכלל ובכימיה בפרט ומלמדת את הסטודנטים בשיטות ייחודיות על המתרחש בעולם זה. המרצים מהווים דוגמה לסטודנט שיוצא עם חשיבה יצירתית, אומץ לשנות ויכולת להוביל שינויים והתקדמות בתחום.

תחום ההנדסה הכימית הינו רחב, לכן המחלקה מציעה שלושה מסלולי התמחות: תעשיה תהליכית, ביוטכנולוגיה וטכנולוגיות מים.

 

תעשייה תהליכית

תעשייה תהליכית מהווה חלק עיקרי וחשוב בתעשיות רבות בארץ ובעולם. שטחים רבים בייצור קשורים באופן ישיר ובלתי ישיר בתהליכי ייצור כימיים או פיזיקליים, הכוללים את תעשיות הפלסטיק, הכימיה ה"כבדה", כימיקלים עדינים, תרופות ,ביומדיקל, מים, אנרגיה, מזון ועוד. כל הפעילויות הללו דורשות מערכות ייצור שיהיו יעילות, בטיחותיות ,ידידותיות לסביבה ובהשקעה מינימלית וכמובן רווחיות. מסלול התעשייה התהליכית במחלקה להנדסה מכשיר את מהנדסי הכימיה העתידים לשלב מדע וטכנולוגיה ולעמוד במשימות המגוונות העומדות בפניו, כגון: תכנון ופיתוח תהליכים ומוצרים חדשים, אופטימיזציה של תהליכים ומוצרים קיימים, תכנון של מפעל, ניהול ייצור, אנליזה כלכלית, בטיחות, איכות הסביבה, בקרה, מעורבות במחקר ועוד.

 

ביוטכנולוגיה

תעשיית הביוטכנולוגיה הינה התעשייה המאופיינת בחדשנות וחיפוש מתמיד אחר אתגרים חדשים. מהנדס כימאי בעל התמחות בביוטכנולוגיה תורם רבות בתחומי מזון, רפואה וחקלאות. מסלול ביוטכנולוגיה במחלקה להנדסה כימית מכשיר מהנדסים בעלי אוריינטציה יישומית ומחקרית בתחומי התכנון והתפעול תהליכים ביולוגיים. התעשייה הכימית על כל ענפיה ופעילויותיה מציעה מגוון רחב של תפקידים למהנדס כימי עם אוריינטציה של ביוטכנולוגיה, כולל תכנון ופיקוח תהליכי ייצור והפקת מוצרים ביולוגיים וכימיים, מוצרי מזון, תרופות, חסונים, בדיקות אבחון, החדרת מוצר חדש או מכירת מוצרים טכנולוגיים.

 

טכנולוגיית מים

בעשורים האחרונים הדרישה לנקיטת פעילות לשיקום והגנה על הסביבה מפני הזיהומים השונים של אוויר, קרקע ומים הולכת וגוברת. באחרונה, עם הידלדלות משאבי המים מצד אחד והגידול אוכלוסייה מצד שני, הפך נושא טיפול במים ובמי שפכים לאחד הנושאים המרכזיים המעסיקים את התעשיות השונות והתעשייה הכימית בפרט. במסלול זה סטודנטים מתמחים בנושאים הקשורים לטכנולוגיות מודרניות של טיפול במים, כולל טיפול בשפכי תעשייה ובשפכים ביתיים, תכנון מערכות מים, התפלה ועוד. המחלקה להנדסה כימית מכשירה את בוגריה לתעשיית המים עתירת הידע, הנמצאת בגידול מתמיד בארץ ובעולם.

 

  • פתיחת מסלול מותנית במספר נרשמים למסלול, ובהתאם לממוצע הציונים של הסטודנט בסוף השנה השנייה. 

 

לחזרה לבלוג של SCE