פתחפתח
לקבלת מידע נוסף
*יש להזין שדות חובה
x סגור

המהפכה הטכנולוגית בעולם הבריאות: אתגר המהנדסים

מאת ד"ר נטע קלע, ראשת המרכז ליזמות ולחדשנות

מחקר שנעשה באוניברסיטת סטנפורד ממחיש כיצד טכנולוגיות מתעשיית ההייטק עשויות לשנות את עולם הבריאות והרפואה. עם זאת, הוא מציב סימן שאלה סביב אפשרות היישום המעשי של טכנולוגיות כאלה לטובת כלל האוכלוסייה.

חוקרי סטנפורד אימנו אלגוריתם לאבחון סרטן העור באמצעות למידה עמוקה. האלגוריתם הוכשר לגלות סרטן עור או מלנומה באמצעות 130,000 תמונות של נגעים בעור, בדומה לאבחון החזותי הראשוני שנעשה על ידי רופאי עור. אלגוריתם הלמידה העמוק של סטנפורד נבדק אל מול 21 רופאי עור, שסקרו את תמונות הנגעים ונשאלו בהסתמך עליהן אם "הם ימשיכו בביופסיה או בטיפול, או ירגיעו את המטופל". תוצאות המחקר הראו שלאלגוריתם הייתה יכולת דומה לזו של 21 רופאי העור בקביעת מסלול הפעולה הטוב ביותר בכל התמונות.

יש לציין כי בארה"ב לבדה מאובחנים מדי שנה מעל חמישה מיליון חולים בסרטן העור. הצורה הקטלנית ביותר של סרטן העור, מלנומה, ניתנת לריפוי אם היא מאובחנת מוקדם ומטופלת כהלכה. שיעורי ההישרדות משתנים באופן משמעותי על פי השלב שבו החולה מאובחן - בין 15% באבחון מוקדם ל־65% בשלבים מאוחרים. עלות הטיפול בסרטן העור למערכת הבריאות בארה"ב עומדת על 8 מיליארד דולר בשנה. משמעות האבחון של סרטן העור בשלב מוקדם היא קריטית הן עבור החולה והן עבור מערכת הבריאות: טיפול בתלונה שטופלה בשלב מוקדם יהיה זול פי 20 מאשר טיפול בתלונה שטופלה בשלב מאוחר.

הכנס השנתי לרפואה מותאמת אישית, PMWC, התמקד בשאלה "כיצד להשתמש בטכנולוגיות של בינה מלאכותית וניתוח מאגרי מידע לטובת קידום רפואה חכמה, מדייקת ומותאמת אישית".

בשנים האחרונות חלה התקדמות משמעותית בטכנולוגיות מעולם ההייטק לאיסוף מידע, ניתוח מידע ובינה מלאכותית, ובמקביל חלה התקדמות רצינית בטכנולוגיות מעולם הביוטק - ריצוף מידע גנטי, בדיקות דיאגנוסטיות וניטור מידע קליני. התפתחויות אלו יאפשרו לנו בעתיד הקרוב ליישם בעולם הבריאות את הכלים מעולמות ההייטק, ובייחוד בינה מלאכותית, מה שיאפשר פיתוח רפואה חכמה יותר בתחומי פיתוח התרופות, אבחון החולים ומתן טיפול מותאם.

אתגר משמעותי שעלול להכריע את הכף ליישום הטכנולוגיה בעולם הבריאות הוא המהנדסים האמורים לעסוק בכך. כיום אין למהנדסים ידע נדרש בעולם הבריאות והם נעדרים הבנה של מכלול הצרכים והשיקולים. המשמעות היא מרחיקת לכת בהיבטים של הצלחת המוצר, יישום הטכנולוגיה ומעל לכול - התרומה האמתית של המוצר לעולם הבריאות בכלל ולחולה בפרט.

הכשרה מתאימה של מהנדסים עם ידע בעולם הבריאות עתידה להכתיב את קצב הדיפוזיה של החדשנות הטכנולוגית בעולם הבריאות. כלומר, מתי יזכו חלקים נרחבים האוכלוסייה ליהנות מטכנולוגיות חדשניות בעולם הבריאות.