מהנדסים עתיד: כנס הפרויקטים בקמפוס אשדוד
יד ביונית, כבאית המופעלת על ידי כפפה ורובוט אוטונומי לאיתור שריפות יער – אלה רק חלק מהפרויקטים ההנדסיים המתקדמים, שהוצגו בכנס פרויקטי הגמר בקמפוס המכללה באשדוד.
בכנס הציגו סטודנטים משנה ד' מכל מחלקות ההנדסה במכללה כ-200 פרויקטי גמר, שנגעו בכל תחומי החיים, בהם ביטחון, בריאות, בניין ועוד. חלק מהפרויקטים נעשו בזווית חברתית, ואף הוצגו בכנס "מהנדסים חברה 2018" שהתקיים בקמפוס המכללה בבאר שבע.
אחד הפרויקטים שהוצגו היה יד ביונית, של הסטודנטים בוריס טרואין ויבגני שפולנסקי מהמחלקה להנדסת מכונות. היד החכמה נשלטת על ידי גלי המוח ועלותה נמוכה יחסית. היד מודפסת בטכנולוגיית תלת-ממד ומקבלת פקודות על ידי חיישן ראש, הקורא את גלי המוח ומעביר את הפקודה למחשב הנמצא ביד הביונית ומורה לה כיצד לפעול. את הפרויקט יצרו הסטודנטים בעזרתו של סרן זיו שילון, שאיבד את ידו במהלך פעילות צבאית בדרום רצועת עזה, ונזקק כיום ליד ביונית.
"היד הביונית שייצרנו מגיעה בגדלים שונים ומפני שהיד מודפסת בטכנולוגיית תלת מימד הצלחנו להוזיל עלויות ואף להתאים את היד לסוגים שונים של קטיעה", סיפרו יבגני ובוריס. "טכנולוגיית השבב פותחה תוך שימוש ב-Open source, מה שמאפשר התקנה על ידיים ביוניות שונות וגם להוזיל עלויות. עלות הידיים הביוניות המוצעות בשוק נעה בין 20-60 אלף שקל. בפרויקט הגמר היה חשוב לייצר את היד בעלות שווה לכל נפש ושלא תעלה על 1,000 דולר. זיו, כמי שמכיר את הבעיות עמן מתמודדים קטועי גפיים, ליווה אותנו בפרויקט ונתן לנו דגשים חשובים. בעזרתו הצלחנו להבין את המשימה שלנו טוב יותר".
פרופ' שלמה מארק, דיקן הפקולטה להנדסה בקמפוס אשדוד, הדגיש בפני הסטודנטים את האתגרים העומדים בפניהם: "בעידן הדיגיטלי של ימינו המתאפיין ב'הפרעות דיגיטליות', חייב המהנדס של העתיד להיות חדשני, יצירתי, גמיש לשינויים, מולטי-דיסציפלינרי לומד ומתעדכן בהתקדמות הטכנולוגיה".