פתחפתח
לקבלת מידע נוסף
*יש להזין שדות חובה
x סגור

הפרויקט שנולד מטראומה

פרויקט גמר במחלקה להנדסת מכונות מציע פתרון טכנולוגי שיזהה טביעת פעוט בבריכה ואף יפעל עצמאית להצלתו

יש סטרטאפים שנולדים בעקבות אירועים טראומטיים. כזה הוא המיזם של אלון שלמה (28) וגבע בנארוש (28) מהמחלקה להנדסת מכונות בקמפוס אשדוד.

"לפני שנתיים הייתי עד לטביעה בחוף זיקים", מספר אלון. "ישנו על החוף והתעוררנו לקול זעקות. זיהינו אדם צועק בחשכה, מתוך המים. בזמן שהתקשרתי לכוחות ההצלה, חבריי הצליחו להביא אותו אל החוף. רק לאחר זמן התברר לנו שהייתה איתו אישה. היא נמצאה על ידי כוחות ההצלה ללא רוח חיים, לאחר שעה וחצי של סריקות".

האירוע המטלטל העסיק את אלון והוביל אותו לחשוב על פתרונות שיצילו חיים. במהלך מחקר שערך עם חברו, גבע בנארוש, הבינו השניים שמוטב להם להתמקד בתחום ספציפי, שיאפשר לפתח פתרון במהירות. בהנחיית ד"ר שייקה בילו ואביחי שורין מהמחלקה להנדסת מכונות ביצעו והציגו לאחרונה פרויקט גמר פורץ דרך, שנועד להפחית את הפגיעה בפעוטות כתוצאה מטביעה בבריכות פרטיות.

הבחירה להתמקד בפעוטות נבעה מן ההבנה שהם חסרי ישע ומתקשים לקרוא לעזרה. "כשרואים את הסטטיסטיקה של מקרי טביעות של פעוטות בארץ וברחבי העולם, אתה נדהם לגלות עד כמה אירועים אלה הם עניין יום־יומי", אומר גבע, שבשנה האחרונה הפך לאב טרי. "מתברר שכ־18% ממקרי המוות בבית של פעוטות בישראל נובעים מטביעה, ולאורך השנים יש עלייה במספר המקרים, בעיקר בגלל התרחבות התופעה של בריכות שחייה פרטיות והעלייה בכמות הגירויים הגורמים להסחת הדעת", מוסיף אלון.

השניים תיכננו מערכת שתולבש על הפעוט בזמן פעילות בבריכה. היא תזהה טביעה, תבצע פעולות אקטיביות להצפה אוטומטית של הפעוט ולבסוף תפעיל התרעה ויזואלית וקולית. אלון מציין כי "קיימות כמה מערכות המתמודדות עם נושא זה: מערכות המתריעות על מצב מסכן חיים, מערכות אקטיביות המבצעות פעולה להצלת חיים ומערכות המונעות כניסה לא רצויה לבריכה. כולן מקצרות את זמן התגובה מרגע זיהוי הטביעה ועד להוצאת הפעוט מהבריכה להמשך הטיפול, אך הן תלויות בגורם אנושי". המערכת שלהם מזהה את הסכנה לפי לחץ המים בעומק הבריכה ושולחת אותות אשר מנפחים מצוף קדמי, המסובב את הפעוט עם פניו כלפי מעלה. היא גם מנפחת מיידית את המצוף האחורי שעל גבו של הפעוט ומציפה אותו אל פני המים. המצופים ייוצרו בצבעים בוהקים, שיאפשרו להבחין במהירות בפעוט הצף.

ד"ר שייקה בילו, שליווה את הסטודנטים במהלך המחקר והפיתוח, אומר: "הפרויקט ייחודי וחדשני בכך שהוא מציע לראשונה פתרון ישים וזול לתופעה הולכת וגוברת המסכנת את חייהם של פעוטות. הפתרונות הקיימים הם פסיביים וכוללים מיני מצופים, שלרוב מפריעים לתנועת הפעוט במים. המוצר הסופי יהיה ישים, בטוח ונוח לשימוש וקידומו חשוב ומבורך".  

לדברי השניים, הבחירה בלימודי הנדסת מכונות נבעה מתשוקה למצוא פתרונות שישנו את העולם. הם נפגשו כבר בשנת המכינה ומאז הם חברים טובים. "אפשר לומר שבימים אלו אנחנו חוגגים חמש שנות חברות", מחייך אלון. "לאורך השנים הגשנו יחד הרבה פרויקטים ונהנינו מהדינמיקה, כך שהיה לנו ברור שנעשה ביחד גם את פרויקט הגמר. עכשיו נשאר רק לקוות שנוכל להמשיך לעבוד על הפרויקט, עד שיהפוך למוצר נגיש ומציל חיים".