"הנדסה ארגונית": קווים לדמותו של מהנדס תעשייה וניהול
- ראייה רחבה ואינטגרטיבית – בין תחומי ההנדסה השונים הנדסת תעשייה וניהול היא הכי רחבת יריעה וראייה, ובעלת נקודת מבט המקיפה את כל הפעילויות הארגוניות. היא מיועדת לפתור בעיות ארגוניות במצב הקיים, ולתת מענה לצרכים התפעוליים והניהוליים המשתנים של הארגון בכל תחום הקשור לפעילותו. מהנדס תעשייה וניהול נדרש בכל ארגון, יצרני ושירותי כאחד, והוא חייב לראות את התמונה הארגונית בצורה שהיא לא רק רחבה אלא גם אינטגרטיבית – לראות ולצפות את ההשלכות של בעיה קיימת או החלטה שמתקבלת על כלל האספקטים של הארגון.
- יכולת ניתוח עמוקה – אחת הפעילויות החשובות של מהנדס תעשייה וניהול היא ארגון ושיטות: מהנדס תעשייה וניהול הוא בעל יכולת לנתח לעומק את הארגון, על התהליכים השונים והמגוונים שמתרחשים בו, ולמצוא פתרונות מיטביים - הן מבחינת יעילות (חסכון במשאבים כגון זמן, כסף, כוח אדם, חומרי גלם, הפחתת שלבי ביצוע וכדומה), הן מבחינת מועילות (במונחי תוצאה סופית, כגון תפוקה גדולה יותר של ייצור, הגדלת איכות קבלת החלטה של המנהלים), והן מבחינת שיקולים אנושיים, הלוקחים בחשבון את כל גורמי האנוש המעורבים, למשל – עובדי הארגון, לקוחות, וספקים.
- הנדסה הומנית/אנושית – מכל תחומי ההנדסה, הנדסת תעשייה וניהול היא זו ששמה את הדגש הרב ביותר על היבטים התנהגותיים, חברתיים וארגוניים, תוך דגש על תקשורת בינאישית. מהנדס תעשייה וניהול הוא בעל יכולת לשלב בין תחום ההנדסה, הנשען על מודלים, עקרונות וכלים מתחומים מתמטיים/כמותיים/אנליטיים - הן המשותפים לתחומי ההנדסה האחרים והן הייחודיים להנדסת תעשייה וניהול. לצד זה, מהנדס תעשייה וניהול צריך להיות בעל כישורים בינאישיים גבוהים ויכולת לתקשורת בינאישית טובה. חלק משמעותי מעבודתו של מהנדס תעשייה וניהול הוא לראות ולהתחשב בגורם האנושי, גם בשביל לעשות ניתוח נכון של מצבים שדורשים התייעלות ושינוי, וגם בשביל להבטיח שהפתרונות שיימצאו אינם בעלי השלכות שיפגעו ברמה זו או אחרת באנשים בתוך או מחוץ לארגון.
מהנדס תעשייה וניהול משתמש בכלים ממדעי החברה וההתנהגות לביצוע חקר מצב קיים בצורה המעמיקה ביותר, והוא זה שנמצא באינטראקציה עם הגורמים הפנים והחוץ-ארגוניים על מנת להבין בעיות וצרכים שאינם ממומשים. מהנדס תעשייה וניהול מבין באספקטים התנהגותיים, כמו גורמים פסיכולוגיים המובילים לקבלת החלטות, ומודע לשיקולים הרבים המנחים אותו או אנשים אחרים בארגון בעת שהם נדרשים לקבל החלטות תפעוליות, עסקיות וכדומה (כגון הטיות שיפוטיות שכדאי להימנע מהן). הנדסת תעשייה וניהול מיועדת לאנשים שיש להם אוריינטציה לאנשים ומסוגלים לרתום גורמים שונים בארגון למשימות ספציפיות. יש להם יכולות תקשורת טובות, ראייה אנושית, הם אוהבים ורוצים לעבוד באינטראקציה עם אנשים אחרים בתוך ומחוץ לארגון. - הגיוון – מקצוע מהנדס תעשייה וניהול היה בתחילתו קשור בעיקר לארגונים יצרניים, אולם במהלך השנים התחום הלך והתרחב והוא רלוונטי לכל ארגון באשר הוא, למשל ארגוני הבריאות, החינוך, בנקים, ארגונים נותני שירות ועוד. כל ארגון צריך לעבוד ביעילות להשגת מטרותיו. בכל ארגון יכולות להיות בעיות רבות, שונות ומגוונות (אבטלה סמויה, צווארי בקבוק, בזבוז משאבים, נהלים לא נכונים, הגדרה לא נכונה של סדר פעולות, ועוד).
כל ארגון צריך אנשים שיבחנו את אופן פעולתו, יבינו מה לא עובד נכון, ויפעלו בהתאם לכך לתיקון, לשיפור ולהתייעלות. תחום העיסוק של מהנדס תעשייה וניהול הוא רחב מאוד, ומהווה "מטרייה" רחבה של תפקידים ארגוניים, ולכן יש הרבה דרישה במקומות עבודה. זה מהווה כמובן יתרון לבוגרים ולכל מי שעוסק בתחום. בין התפקידים הארגוניים: מנהל תפעול, מנהל תפ"י, מנהל שרשרת אספקה, איש רכש, איש planning (תכנון חומר), מנהל מלאי, מנהל פרויקטים, ועוד.