סטודנטים יצרו "שולחן מנגן" עבור ילדים עם צרכים מיוחדים בכפר השיקומי "עדי נגב - נחלת ערן"
אור סופר ושחר יהודה, סטודנטים במחלקה להנדסת מכונות בקמפוס באר שבע, פיתחו שולחן כלי נגינה המותאם לילדים עם צרכים מיוחדים. את "השולחן המנגן" הם תרמו לילדי הכפר השיקומי "עדי נגב - נחלת ערן", ואלה זכו ליהנות מחוויה מויקלית מרגשת.
במסגרת פרויקט הגמר שלהם, בהנחייתה של נעמה אגסי, חברת סגל המחלקה להנדסת מכונות ב-SCE פיתחו השניים מנגנונים מכנים שמתממשקים לכלי נגינה המאפשרים גם לילדים עם מוגבלות שכלית ושיתוק מוחין לנגן ללא עזרה של המטפל. הפרויקט הוצג בכנס SCE TECH FEST 23 שהתקיים במכללה.
פרויקט הגמר פותח בתמיכה של ארגון Tikun Olam Makers (TOM), ארגון ללא מטרות רווח שפועל ליצירת פתרונות טכנולוגים לאנשים עם מוגבלויות. קהילות TOM בנגב עובדות בשיתוף פעולה עם הכפר השיקומי "עדי נגב - נחלת ערן" והמכללה, במטרה לייצר מאפס פתרונות בני קיימא באיכות הטובה ביותר לאתגרים של דיירי ומטופלי הכפר. אותם אבי-טיפוס יותאמו וישודרגו למוצרים אמיתיים, והמפרט הטכני שלהם יופץ למשתמשי קצה ברחבי העולם ללא עלות באתר TOM.
בכפר השיקומי "עדי נגב – נחלת ערן" ביקר הצוות המנהל של SCE, בהם פרופ' יהודה חדד, רקטור ומייסד המכללה, על מנת לצפות בשיתוף הפעולה שנרקם עם הסטודנטים.
הסטודנטים שיתפו בנעשה בכפר: "הצבנו לנו למטרה לאפשר פעולת נגינה במהלך שיעורי מוזיקה לילדים עם מוגבלויות פיזיות. בעבודת מחקר מקדימה, סיירנו בכפר השיקומי 'עדי נגב – נחלת ערן', לאנשים עם מוגבלויות, ונחשפנו לקשיים והאתגרים", הם מספרים. "בחרנו להתמקד בטיפול ופיזיותרפיה באמצעות מוזיקה, בילדים עם מוגבלות שכלית בינונית עד קשה ושיתוק מוחין. לאחר מיפוי הצרכים והתייעצות עם אנשי המקצוע בתחום, הבנו שהקושי לנגן בכלי נגינה ללא עזרה מהמטפל עלול לגרום לתסכול בקרב הילדים, ואף לסכנם, כי הנגינה דורשת תשומת לב רבה מהמטפל שאחראי על מספר ילדים במקביל. לכן הקפדנו על תכנון שיאפשר להפעיל את כלי הנגינה בפעולה פשוטה. הילדים יכולים לנגן באופן בטוח ועצמאי, וכך, תשומת הלב של המטפל מתפנה לניהול יעיל יותר של השיעור ומאפשר זמן טיפול ארוך יותר של הילדים".
ילדי בית הספר לחינוך מיוחד בכפר השיקומי "עדי נגב - נחלת ערן" והמטפלים שלהם התרגשו מאוד. "לראות את הילדים מחייכים, ומשחקים במוצר שאנחנו פיתחנו, היה שווה הכל. זה אושר שלא ניתן לתאר במילים", אמרו סופר ויהודה.
ראש המחלקה להנדסת מכונות ב-SCE, ד"ר גדליה מזור: "בוגרינו מביאים עימם ידע ויכולות הנדסיות גבוהות אך בעיקר יצירתיות וחשיבה מחוץ לקופסה. שיטת הלימוד המונהגת במכללה והמוכרת בשם Project Oriented העוסקת בלימודים לצד התנסות מעשית ומשימות אמיתיות בעולם ההנדסה, מאפשרת לסטודנטים שלנו היכרות הלכה למעשה עם עולמות הבריאות, ההנדסה והרווחה, וכפועל יוצא גם לפתח מוצרים ומכשירים איכותיים שיש בהם תועלת ציבורית וערך חברתי".
רקטור ומייסד מכללת SCE, פרופ' יהודה חדד: "חברה חזקה נבחנת בדאגתה לחלש, ולכפר השיקומי 'עדי נגב - נחלת ערן' תרומה וחשיבות עצומה לחברה כולה, הם הרוח והדרך שמחברים בין אנשים וילדים עם מוגבלות לחברה. מאחל לנו עוד שיתופי פעולה רבים ונכונים".
אבי וורצמן, מנכ"ל הכפר השיקומי "עדי נגב - נחלת ערן": "שמחתי מאד מביקור פרופ' יהודה חדד, רקטור ומייסד המכללה האקדמית על שם סמי שמעון, יחד עם הצוות המנהל של המכללה. שיתופי פעולה מסוג זה חשובים להמשך תיקון עולם, יחד עם המכללה, נוכל לקדם ולהוביל טכנולוגיות חדשות ומונגשות לכלל תלמידי ודיירי הכפר. תודה מיוחדת לשחר יהודה ואור סופר, סטודנטים בהנדסת מכונות שבחרו לתת את ליבם עבור הפרויקט הייחודי אותו יצרו בשיתוף ארגון TOM. אני רוצה להודות לכלל אנשי צוות בית הספר לחינוך מיוחד ולפיזיותרפיסטית דור נסימיאן על תיקון עולם מתמשך ויצירת שיתופי פעולה עם המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון. כן ירבו".