מוצרים שיקומיים חדשניים שפיתחו סטודנטים להנדסת מכונות ישולבו בבית לוינשטיין
המרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין מקבוצת כללית ברעננה ישלב מוצרים שיקומיים חדשניים, שפיתחו סטודנטים להנדסת מכונות מקמפוס אשדוד, במיוחד עבור המשתקמים. מדובר במכשירים חיוניים שישפרו את איכות החיים של אנשים הזקוקים לתהליכי החלמה שיקומיים.
במסגרת שיתוף הפעולה בין המרכז הרפואי למכללה, נתבקשו הסטודנטים לתכנן ולייצר מוצרים המשלבים אימון שיקומי יחד עם אלמנט משחקי בכדי להפוך את תהליך השיקום למהנה יותר. התוצרים הוצגו בכנס הפרויקטים המחלקתי של SCE לנציגי המרכז הרפואי, בהם מנהל המרכז להתאמת טכנולוגיות מהTחלה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין, נחמן פלוטניצקי, ואלה בחרו לשלב את המוצרים במסגרת טיפולי הריפוי בעיסוק.
המוצרים שפיתחו הסטודנטים ויוטמעו בלוינשטיין:
"לוח גומיות" - מגישים: שחר קקון, עמית חבושה, דביר דוידי - לוח עגול בקוטר 60 ס"מ, המורכב על מעמד מתכוונן הכולל סט גומיות בצבעים שונים ובעלי מתיחויות שונות. בנוסף כולל הלוח סט כרטיסיות מעוצב המשלב בתוכו שלל צורות שונות ומגוונות בעלי רמות קושי שונות. הלוח מזמן פעילויות שיקומיות רבות לפיתוח הדמיון והקוגניציה אצל המשתקמים, לפיתוח מוטוריקה וראיה מרחבית.
מבוך שיקומי - מגישים: דן קורונל, רז טורג'מן, יוני פרידמן, ראובן לב - מכשיר המעוצב בהשראת הגה מרוצים ומשחקי מבוכים. המטרה: להגיע עם הכדור למרכז הלוח על ידי הזזת פרקי כף היד והמרפקים. המוצר מסייע בתרגול מוטוריקה עדינה ומיומנות קוגניטיבית בריפוי בעיסוק, והוא מיועד לאנשים בגילאי 13 ומעלה הסובלים מבעיות בפרקי כף היד ומרפקים.
Goalie Pinball - מגישים: אסף חזן, עמית שלו - משחק שיקומי המשלב אלמנטים המוכרים ממשחק ה-Pinball וממשחק ה-Foosball, ומטרתו תרגול מיומנויות קוגניטיביות שונות ופעילות מוטורית בעבודה בשתי הידיים באופן סימטרי על תנועות כתף, מרפק, שורש כף היד וכוח אחיזה. לוח המשחק מכיל 4 כדורים בצבעים שונים, אדום, כחול, ירוק וצהוב, שוער הנשלט ע"י ידית בה אוחז השחקן, מכשולים סטטיים ודינמיים בצורות שונות, 4 שערים בצבעים כצבע הכדורים ומנגנון קפיץ לשיגור כדור חדש. מתיחת הקפיץ משגרת כדור חדש מראש הלוח, ושיפוע לוח המשחק מניע את הכדור מטה אל עבר השחקן והשערים. על השחקן להשתמש בידית השחקן שבידו במטרה להדוף את הכדור כך שיעבור רק דרך שער בצבע זהה לצבע אותו כדור, תוך ניווט בין המכשולים השונים הפרושים על גבי לוח המשחק.
צלילים וצבעים - מגישים: קונסטנטין ורביצקי, דניאל ברקמן, כפיר בוני, אדי בלדר - משחק שנועד לסייע לאנשים בעלי קשיים מוטוריים בכף היד, בשילוב של משחק הפעלה גוף המוצר יוצר בטכנולוגית הדפסת תלת-ממד מחומר PLA ובנוי ממסגרת סימטרית המתאימה לשתי הידיים. המוצר מהווה כלי קוגניטיבי המשלב פעולות מוטוריות עם חשיבה וקוגניציה. זאת על ידי משחק זיכרון אשר משלב אור וקול. כאשר המשחק מופעל נדלקות נורות בסדר אקראי, ויחד עם כל נורה נשמע קול חיווי שונה. לאחר מכן יש לחזור על אותו סדר של נורות על ידי משיכת האצבעות בעלי אותו צבע לפי הסדר הנכון.
Jingle bells - מגישים: אביטל ביתן, גיל עזריאל, נבו כהן - מכשיר שתוכנן לאימון השריר התלת-ראשי והשריר הדו ראשי של הזרוע, ובאותה נשימה מעורר עניין רב ומוסיף עומק לאתגר השיקומי והפיזי של המטופלים. המכשיר בנוי בצורה של תיבת תהודה, התלויה על קיר ומסתירה את המנגנון. כלפי חוץ נוכל לראות שמונה ידיות וחבלים, כל ידית אחראית להפקת צליל שונה משמונת התווים. זאת על ידי משקולת המחוברת לכל ידית על ידי חוט ואשר פוגעת בפעמון בעת המשיכה. מתקן זה הופך אימון ידיים סיזיפי למשחק מוזיקלי המאפשר למטופל/ת לנגן מנגינה המוצגת על גבי כרטיסיות כתובות מראש.
"הכדור המעופף" - מגישים: אלדן סלמה, אדם כהן, דניאל רויזמן - מכשיר פיזיותרפיה אשר נבנה על מנת לשלב עניין בעת טיפול ואימון פרק כף היד. זאת באמצעות שילוב של מכניזם אשר ממיר את פעולת כף ידו של המטופל לזרם אוויר באמצעות מפוח. זרם האוויר מוזרם בצינור שקוף לעיני המטופל וגורם לציפה של כדור קל משקל על ידי אפקט פיזיקלי הנקרא "אפקט קואנדה" – תופעה של הצמדות זורם למשטח קמור. כל עוד המטופל ממשיך להפעיל את המכשיר הכדור יישאר באוויר.
לדברי אביחי שורין, ראש מסלול תכן ועיצוב מוצר במחלקה להנדסת מכונות בקמפוס אשדוד, "מדובר במכשירים ובמוצרים חיוניים שישפרו רבות את איכות החיים של אנשים הזקוקים לתהליכי החלמה שיקומיים. ההכשרה המולטי-דיסציפלינרית שאנו מקנים לסטודנטים שלנו במחלקה להנדסת מכונות ובכלל במכללה, נותנת להם יתרון משמעותי בתכנון ופיתוח מוצרים חדשניים לתועלת הציבור. אני שמח שהנהלת המרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין מצאה את המוצרים שפיתחנו עבורם כראויים, ובעיקר אני גאה על כך שהמוצרים הללו יועברו לשימוש ושיקום הלכה למעשה עבור אנשים שבהחלט זקוקים להם".
רקטור SCE, פרופ' יהודה חדד, ציין: "הסטודנטים של SCE מביאים עימם ידע ויכולות הנדסיות גבוהות, אך בעיקר יצירתיות וחשיבה מחוץ לקופסה. שיטת הלימוד המונהגת במכללה ומוכרת בשם "Project Oriented", אשר עוסקת בלימודים לצד התנסות מעשית ומשימות אמיתיות בעולם ההנדסה, מאפשרת לסטודנטים שלנו היכרות הלכה למעשה עם עולם התעסוקה, וכפועל יוצא גם לפתח מוצרים ומכשירים איכותיים שיש בהם תועלת ציבורית רבה לצד עשייה חברתית ותרומה לקהילה".
נחמן פלוטניצקי, מנהל המרכז להתאמת טכנולוגיות מהTחלה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין, אמר: "אני מוקיר תודה לצוות המנחים ולסטודנטים להנדסת מכונות של SCE בקמפוס אשדוד על הירתמותם להיענות לאתגרים שהצבנו בפניהם. המוצרים שפותחו מראים את היצירתיות והמקצועיות של הסטודנטים. הטמעת ששת הפרויקטים בחדרי הריפוי בעיסוק יתרמו ללא ספק לשיפור משמעותי בהליך השיקומי. לאורך השנה האחרונה נפגשנו בקמפוס באשדוד, והתרשמתי מאד מהסטודנטים ומהמנחים מהרצינות והמקצועיות שפגינו. תודה רבה".
(צילום: דוברות המרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין)