הסוף לעיניים אדומות בבריכה?
ד"ר מגל ספיר וד"ר אושרה ספיר, צמד חוקרים מ־SCE, פיתחו טכנולוגיה ייחודית שתשים קץ לסכנות הכלור בבריכות השחייה. השניים פיתחו מערכת בריאה ובטוחה יותר לטיהור מי בריכות השחייה והג'קוזי, באמצעות שחרור מבוקר של יוני נחושת חד־ערכית. רשות החדשנות העניקה לחוקרים תקציב מחקר בסך מיליון שקלים לטובת המשך הפיתוח של המערכת.
הכלור נמצא בשימוש כחומר חיטוי במערכות מים מתחילת המאה ה־20, אולם ריכוז גבוה שלו עלול להוביל להתפתחות תסמינים קשים ובהם ראייה מטושטשת, אדמומיות, שלפוחיות על העור, צריבה בריריות, שיעול, לחץ בחזה, קשיי נשימה, בחילות והקאות. כלור מגרה את מערכת הנשימה, בעיקר אצל ילדים וזקנים, ובצורתו הנוזלית הוא גורם לכוויות בעור.
במסגרת הסטארט־אפ שהקימו צמד החוקרים - חברת קופטר טכנולוגיות מים בע"מ מהחממה הטכנולוגית InNegev, הם פיתחו תהליך חיטוי מלא, בריא, זול וידידותי לסביבה.
מסביר ד"ר מגל ספיר: "בריכוז של ppm 10, הכלור כבר מסוגל לגרום נזק לאדם. בריכוז של ppm 800, הוא עלול לגרום למוות תוך דקות ספורות. חשיפה לריכוזים גבוהים של כלור עלולה לגרום לבצקת בריאות, ואילו ריכוזים נמוכים יותר מחלישים את הריאות וגורמים נזק לרקמות ריריות בגוף. הפתרון שאנו מציעים הוא ידידותי ובטוח יותר לאדם ולסביבה. הפוטנציאל המסחרי אדיר, אבל המשמעותית יותר היא יכולתנו להציע פתרון בטוח יותר לציבור. אנו מודים לרשות החדשנות על תקציב המחקר ופועלים להשגת תקציבים ממקורות נוספים. להערכתנו, בעוד כשנה נצליח להגיע לשלב מתקדם של פיתוח אב־טיפוס, לקראת ייצור סדרתי של המערכת".
"מצוינות אקדמית לצד מחקר ופיתוח מתקדמים הם אבני היסוד שלנו", אומר רקטור SCE פרופ' יהודה חדד. "המכללה, שהיא אחת השותפות בחממה הטכנולוגית InNegev מעודדת ומקדמת יזמות וחדשנות פורצות דרך כמו המיזם של קופטר טכנולוגיות וצמד החוקרים".