הנדסת תעשייה וניהול: מעבר מהתיאוריה למעשה - סיפורי הצלחה של בוגרים
בתקופה דינמית של התפתחויות טכנולוגיות מואצות מתחדד הצורך במהנדסים בוגרי תואר בהנדסה תעשייה וניהול, שיצרו את התבניות, יתכננו את התהליכים המתאימים לכל אתגר או חידוש, וילוו את הארגון ואת כל הגורמים המושפעים מהשינויים הללו.
לימודי הנדסת תעשייה וניהול מקנים אפשרויות עבודה במגוון רב של תפקידים ועיסוקים. אין זה מפתיע, אם כך, למצוא את הבוגרים שלנו מאיישים תפקידי מפתח ועמדות ניהול בכירות בתעשיות המובילות - בהייטק, בתעשיות האלקטרוניקה, בתעשייה הכימית, בתעשיות המזון, בתעשיות הביטחוניות, וכן בארגונים עסקיים וציבוריים ובאקדמיה בארץ ובחו"ל. לצורך ההמחשה, בסקר שנערך בקרב הבוגרים שסיימו את לימודיהם נמצא שכ-95% מהם מצאו עבודה ועוסקים במקצוע וכ-10% לומדים לתואר שני.
ביקשנו לשוחח עם מספר בוגרים של לימודי תואר בהנדסה תעשייה וניהול ב-SCE שכבר השתלבו בעבודה בתחום במגזר הפרטי ובמגזר הציבורי. רצינו לשמוע מהם על חוויית הלימודים שלהם במחלקה, וכיצד הלימודים תרמו להם בקריירה, בעיקר בתחילתה. חלקם אף סיפקו תובנות ועצות מעניינות לסטודנטים הנוכחיים והעתידיים.
נסטיה דוידזון, פלנרית בחברת התרופות פאדאגיס, לא הסתפקה בלימודי תואר ראשון בהנדסת תעשייה וניהול והוסיפה גם תואר שני במחלקה. "היחס האישי ב-SCE, האכפתיות לסטודנטים, ההרגשה שבמחלקה הדלת פתוחה תמיד - כל אלו מעניקים הרגשה של ביטחון".
בנצ'י קברטה, מנהלת פרויקטים בגומא פתרונות, למדה גם היא לתואר כפול במחלקה. "הלימודים היו מאתגרים וכיפיים בטירוף. המרצים תמיד היו נגישים לשאלות. קיבלתי מעטפת לימודית וכלכלית מהמכללה, שעות תגבור וכדומה, שעזרה לי מאוד להשלים את הלימודים בהצלחה".
שירן אלמלם אוחיון, מהנדסת איכות במפעל חיפה נגב טכנולוגיות, מספרת כי נרשמה ללימודים במכללה בעקבות המלצות וחוות דעת מעולות על המכללה, רמת ההוראה, מעטפת לימודית רחבה והיחס האישי כלפי הסטודנטים. "כבר בסמסטר הראשון נוכחתי לדעת שכל מה ששמעתי היה אמת – מינהל הסטודנטים וסגל המרצים היו לי לאוזן קשבת לכל שאלה או פנייה שלי".
"התואר בנה אותי כמהנדסת"
לצד חשיבות המעטפת הלימודית והתמיכה המיוחדת לה זוכים הסטודנטים במחלקה להנדסת תעשייה וניהול, רצינו לשמוע על התרומה המקצועית המעשית של הלימודים בעולם התעסוקה. יניב אשכנזי, בודק תוכנה בחברת אפלייד מטיריאלס, מספר: "התואר סייע לי מאוד בפיתוח מיומנויות למידה. הידע שרכשתי בקורס בסיסי נתונים, למשל, סייע לי במהלך העבודה השוטפת".
עדן אליהו, מנהלת פרויקט במחלקת הפיתוח של Cloudinary, אומרת: "יצאתי לשוק העבודה בטוחה בעצמי. בחירת מקום לימודים היא אחת ההחלטות החשובות בחיים, ואני לגמרי שמחה שזו היתה הבחירה שלי. הקורסים במחלקה היו ברמה גבוהה, וההתמחות במערכות מידע במסגרת התואר היתה הבחירה הנכונה עבורי. היא עזרה לי בין היתר למצוא משרות טכנולוגיות".
משה סרוסי, מנכ"ל TEN חברה לדלק הוא מבכירי המנהלים בענף האנרגיה בישראל. כבר בתפקידו הקודם, כסמנכ"ל תפעול וטכנולוגיה, יישם לדבריו את שלמד. "הלימודים ב-SCE סייעו לי לבנות תשתית איתנה ושיטתית לניהול תהליכים ומערכות. הובלתי מהפכה בתפיסות ותהליכי התפעול בחברה - הכול תוך יישום הלכה למעשה של המודלים שנלמדו בתואר. גם בתפקידי כמנכ"ל אני ממשיך להשתמש באותו הידע ובאותם הכלים להובלת החברה".
לדברי ברק עזריה, מהנדס מוצר טכנולוגי בנטפים, ארבע שנות הלימודים ב-SCE תרמו לו רבות להתפתחות הקריירה. "בניית תוכנית הלימודים במסלול ההתמחות במערכות תעשייה נעשתה בקפידה. מנעד הקורסים תרם רבות להצלחה שלי בארגונים השונים שבהם התברגתי. בנוסף, הכלים התיאורטיים שרכשתי במהלך הקורסים עזרו לי למקסם את תהליך הלמידה המעשית שביצעתי במהלך התואר".
טל ויצמן, מהנדסת בחברת נטפים גם היא, מספרת, כי הכלים שקיבלה בלימודים מלווים אותה כיום ומאפשרים לה להמשיך ללמוד ולהתפתח. "הלימודים היו לא רק תיאורטיים אלא כללו פרקטיקה מעשית והתנסות, למשל במעבדות מתקדמות. זה מאפשר להבין איך תהליכים קורים בשטח - מה שעוזר להגיע מוכנים יותר לתעשייה. הודות לתואר שרכשתי, כשסיימתי את הלימודים התקבלתי לעבוד בחברת אפלייד מטיריאלס בתפקיד לוגיסטי ששימש לי מקפצה לבאות".
סיגל שדאדי, ראש צוות מערכות מידע בבי"ח קפלן, אומרת: "התואר בנה אותי כמהנדסת, ואני עושה היום בעבודה שימוש במה שלמדתי במכללה. למשל, קורס בסיסי נתונים או פרויקט הגמר, שכלל ניתוח, עיצוב ואפיון של מערכת מידע – זה בדיוק מה שאני עושה ביומיום בקפלן. ההתמחות במערכות מידע נתנה לי כלים להתמודד עם העבודה בפועל, בתחום הקליני ובכלל".
"תעודת כניסה למשרות איכותיות"
לפני סיום, ביקשנו ללקט מהבוגרים צרור עצות לטובת המועמדים ללימודים והסטודנטים הנוכחיים, אם תרצו הבוגרים לעתיד. נסטיה דוידזון מציעה להם "לקחת בשתי ידיים את הכלים וההזדמנויות שהמכללה מעניקה, וכמובן להשתמש בהם וליישם אותם בעולם העבודה".
עדן אליהו מדגישה את עובדת היות התחום רחב מאוד. "זה מאפשר להגיע להמון משרות, וזו גם הסיבה שכדאי להתייעץ עם אנשים שכבר עובדים בתעשייה - לשאול איך היומיום שלהם, מה התפקיד ותחום האחריות שלהם. חשוב להבין אילו משרות הכי מתאימות לכם ולאיזה תחום לכוון".
יניב אשכנזי מציע לסטודנטים לא לוותר למרות הקשיים שוודאי צצים תוך כדי הלימודים האינטנסיביים. "נכון שזו תקופה לחוצה, אבל לסיים את התואר זו הצלחה אישית נהדרת. זו גם נקודת פתיחה טובה מאוד בשוק העבודה".
שלומי פליוטקל, סמנכ"ל שיווק ומכירות בחברת SMBIT, מסכם ברוח דומה: "לבוגרים לעתיד אני ממליץ לא להתייאש - הרבה פעמים חושבים על הדרך הקלה ולמה צריך את זה. אני יכול להגיד בלב שלם, שללא הלימודים לא הייתי במקום שבו אני נמצא. הלימודים הם תעודת כניסה למשרות האיכותיות והטובות".