הרובוט שיסייע במניעת שריפות בעוטף עזה
זה מספר חודשים שעפיפוני התבערה מעזה משמידים ומכלים אלפי דונמים של יערות בשטחי העוטף. הפגיעה ביערות ובבעלי החיים היא עצומה ותושבי הדרום מנסים למצוא פתרונות נגד התופעה. עידן בלץ ומור כהן, שני סטודנטים להנדסת מכונות מקמפוס אשדוד, רתמו את ההנדסה לטובת העצים והיערות בעוטף עזה.
בלץ וכהן הציגו כפרויקט גמר בלימודים רכב סיור אוטונומי לזיהוי שריפות יער. הרכב מסוגל לנוע במרחב לפי מסלול שייקבע על ידי פקודות קוד ולזהות שריפות באמצעות חיישן להבה מתקדם. "כאשר הרכב מזהה שריפה הוא מתריע למשתמש באמצעות הודעת SMS או שיחת טלפון", הסבירו. "המשתמש מקבל מהרכב נ"צ מדויק של מוקד השריפה, וכך הוא יכול להקפיץ כוחות כיבוי למקום, עוד לפני שהשריפה יוצאת מכלל שליטה".
הרכב עצמו יכול לנוע במרחב עצמאית, ועל ידי חיישני קירבה המותקנים עליו הוא יודע להתרחק מעצים, בורות, סלעים ודברים נוספים שעלולים להפריע בדרכו. למרות סכנות אלו, טוענים בלץ וכהן, כי רכב על הקרקע הוא הפתרון האידיאלי לזיהוי שריפות: "חשבנו בתחילה לשים את המערכת על רחפן אבל הבנו מהר מאוד שזמן התעופה של הרחפן הוא מועט בהרבה מזמן הנסיעה של הרובוט שלנו. בנוסף, רחפן דורש חיישנים רבים ויקרים בהרבה, מה שהופך את הפרויקט ללא ישים. כמו כן, ממחקר שביצענו גילינו שזיהוי מהאוויר לעתים לוקח זמן בגלל צמרות העצים, שמסתירות את הקרקע ואת העשן משום ששריפות היער מתחילות לרוב מהקרקע.
"אנו מאמינים שהרובוט שלנו יכול למנוע שריפות יער רבות, משום שהתפקיד שלו הוא לזהות את מוקד השריפה כבר ברגע הפריצה שלהן ולזמן את כוחות הכיבוי ישירות למקום", סיכמו השניים. "על ידי זיהוי מוקדם נוכל למנוע הרס של עצים, פגיעה בחיות היער ונזקים סביבתיים ארוכי-טווח".