פתחפתח
לקבלת מידע נוסף
*יש להזין שדות חובה
x סגור

לשחרר את כוחם של נחילי רחפנים

כיצד אסטרטגיות בהשראת הטבע מחוללות מהפכה בהגנה הצבאית / ד"ר חן גלעדי, המחלקה להנדסת מכונות, קמפוס אשדוד

בעולם מתפתחות תפיסות צבאיות חדשות, והשימוש בכלי טיס בלתי מאוישים (כטב"מים) או מזל"טים הפך נפוץ יותר ויותר. מאמר זה מציג את האופן שבו נחילי רחפנים בהשראת הטבע מסוגלים לשנות אסטרטגיות הגנה צבאיות, במיוחד בהתמודדות עם חדירות רחפנים עוינים, וביתרונות שהם מציעים בשיפור הביטחון האווירי.

דמיינו להקת זאבים בציד, המתקשרת באמצעות שפת גוף וקולות כדי להקיף את טרפם. באופן דומה נחילי רחפנים משתמשים באלגוריתמים מתוחכמים כדי לתקשר ולתאם פעולות בזמן אמת, ולהבטיח ולמקסם סבירות לנטרול האיום. אלו הן שיטות פעולה בעלות יכולות הסתגלות גבוהות במיוחד, החשובות בשדה הקרב המודרני. על ידי חיקוי התנהגויות של טורפים טבעיים, נחילי רחפנים מתגלים כבעלי פוטנציאל אדיר לשיפור אסטרטגיות יירוט ולהגדרה מחדש של זמני התגובה, הנחוצים כל כך - כפי שחווינו במתקפה של 7 באוקטובר. 

רחפן בודד יכול להתמקד במטרה אחת בכל פעם, מה שמגביל את האפקטיביות שלו בתרחישים מורכבים הכוללים איומים מרובים. לעומת זאת, נחיל רחפנים יכול לחלק משימות בין חבריו, ובכך להבטיח כי מספר מטרות מטופלות בו-זמנית. חלוקת עבודה זו מבטיחה שאף איום לא נותר ללא מענה. כל רחפן יכול להתרכז בהיבט ספציפי של תהליך היירוט, בין אם מדובר בהתקרבות למטרה, במעקב אחר תנועותיו של הרחפן העוין או בביצוע תמרון הנטרול.

שימוש באלגוריתמים מבוססי בינה מלאכותית (AI)

כל רחפן בתוך הנחיל מצויד בחיישנים מתקדמים המסוגלים לאתר ולעקוב אחר מטרות. רחפנים אלה משתמשים באלגוריתמים שונים מבוססי בינה מלאכותית (AI) כדי לאפשר לקבל החלטות בזמן אמת ולשתף נתונים בקרב הנחיל, בדומה לאופן שבו להקת זאבים מתקשרים האחד עם השני במהלך ציד. 

מערכת הבינה המלאכותית מעבדת כמויות עצומות של נתונים, ומאפשרת לרחפנים לנתח את סביבתם, לזהות איומים פוטנציאליים ולהגיב בהתאם. יכולות אלה הופכות את נחילי הרחפנים לזריזים ומגיבים בצורה יוצאת דופן, ומסוגלים להתאים את הטקטיקות שלהם תוך כדי תנועה כאשר מידע חדש הופך לזמין.

בתהליכי הפיתוח יש שימוש נרחב בסימולציות פיזיקליות המסוגלות לדמות באופן מהימן את התנהגות הדינמית של הנחילים. השימוש בסימולציות אלו, לפני הפריסה והשימוש בעולם האמיתי, מיועד לחדד את האלגוריתמים השיתופיים של הרחפנים ולהבטיח שהם יכולים להתמודד עם כל כוח עוין. סימולציות אלה משמשות ככלי לביצוע חזרות והתאמות טקטיות בכדי לאפשר לאסטרטגים צבאיים לכוונן את האסטרטגיות שלהם לפני היישום בעולם האמיתי. בסביבות מדומות אלה, נחילי רחפנים נבחנים מול מגוון תרחישים, החל ממשימות סיור פשוטות ועד תמרוני הגנה מורכבים נגד איומי כטב"מים מרובים החודרים למרחב ההגנה. תהליך בדיקה קפדני זה מסייע להבטיח כי בעת פריסתם נחילי הרחפנים יפעלו בצורה חלקה ויעילה.

יעילות וחסכנות של רחפנים אוטונומיים

באזורים כמו רצועת עזה, או בגבול לבנון, שבהם חדירות רחפנים עוינים מהוות חשש משמעותי, פריסת נחילי רחפנים יכולה לספק אמצעי יעיל ליירוט ונטרול איומים. על ידי עבודה משותפת בהשראת התיאום של להקת זאבים, רחפנים אוטונומיים אלו יכולים לשפר את האבטחה של מרחבים אוויריים רגישים. לדוגמה, במהלך פלישה נחיל רחפנים יכול להתנייד במהירות, כאשר יחידות בודדות מתפשטות ויוצרות מעטפת הגנה. ברגע שמתגלה רחפן עוין, הנחיל יכול לנוע ליירוט, להקיף את המטרה ולנטרל אותה לפני שהיא מהווה איום משמעותי. תגובה מתואמת זו מבטיחה שהאיומים יטופלו במהירות וביעילות.

שילוב נחילי רחפנים במערכות הגנה צבאיות מציע יתרונות ברורים. הם משפרים את היכולת לאבטח את המרחב האווירי מפני פעילויות בלתי מורשות של רחפנים תוך מזעור סיכונים לחיי אדם ולנכסים פיזיים. ככל שטכנולוגיות אלה ממשיכות להתפתח, יש להן פוטנציאל לחולל מהפכה באופן שבו אנו ניגשים למבצעים צבאיים ולשפר באופן ניכר את הביטחון לאומי.

נחילי רחפנים הם לא רק יעילים אלא גם חסכוניים. על ידי שימוש בינה מלאכותית וטכנולוגיות אוטונומיות, מערכות אלה מפחיתות את הצורך בהתערבות אנושית, מפחיתות את עלויות התפעול וממזערות את הסיכון לכוח אדם. יתר על כן, בזכות העלויות הנמוכות של הרחפנים, ניתן לפרוס אותם במספרים גדולים, ולספק כיסוי נרחב ויתירות מערכתית.

טכנולוגיה וביולוגיה מצטלבות

בלימודי תואר ראשון בהנדסת מכונות, בהתמקדות במערכות אוטונומיות אנו מדגישים את החשיבות במיומנויות הדרושות לסטודנטים כדי להתמודד עם אתגרי המחר. באמצעות קורסים על ארכיטקטורות בקרה מתקדמות, אלגוריתמים ולמידת מכונה, אנו מכינים את הדור הבא של מהנדסי מכונות לחדש ולתרום לטכנולוגיות שיכולות לשנות באופן משמעותי אסטרטגיות צבאיות ולשפר את הביטחון הלאומי.

חינוך מהנדסים עתידיים כרוך לא רק בהוראת מיומנויות טכניות, אלא גם בטיפוח הבנה עמוקה של שיקולים אתיים וההשפעות הפוטנציאליות של עבודתם. על ידי הכנת הסטודנטים לחשוב באופן ביקורתי על היישומים של טכנולוגיית הללו, אנו שואפים שידעו לפתח פתרונות יעילים ואחראיים כאחד.

השימוש בנחילים של רחפנים בהגנה צבאית מהווה התקדמות משמעותית בתחום אשר שואב השראה מהיעילות והתיאום המדהימים המצויים בטבע. ככל שטכנולוגיות אלה ממשיכות להתפתח, יש להן פוטנציאל לחולל מהפכה באופן שבו אנו ניגשים למבצעים צבאיים ולהשפיע על הביטחון הלאומי. העתיד של נחילי הכטב"מים בהגנה צבאית הוא סיפור מרגש, ואנו צופים כי בשנים הקרובות נראה כיצד אסטרטגיות בהשראת הטבע ימשיכו לעצב את הנוף של הלוחמה המודרנית.

על ידי חיקוי האסטרטגיות של הציידים הטובים ביותר בטבע, נחילי רחפנים מציעים הצצה לעתיד ההגנה הצבאית - עתיד שבו טכנולוגיה וביולוגיה מצטלבות כדי ליצור פתרונות חדשניים לאתגרים מורכבים.