התקפות סייבר: המלחמה הבלתי נראית שמשפיעה על כולנו
בעולם הדיגיטלי של ימינו, שבו טכנולוגיה משולבת כמעט בכל היבט של חיינו, התקפות סייבר הפכו למלחמה חדשה, בלתי נראית אך עוצמתית. מדובר באיום מתמשך שיכול לפגוע בממשלות, ארגונים פרטיים, מוסדות ציבוריים, בנקים ואנשים פרטיים כאחד. מלחמה זו אינה מתנהלת באמצעות טנקים או מטוסים, אלא דרך מקלדות, קודים זדוניים ורשתות תקשורת גלובליות.
התקפות סייבר הן פעולות מתוכננות שמטרתן לשבש מערכות מחשב, לגנוב מידע רגיש, לפגוע בפרטיות, ואף לשבש תשתיות קריטיות כגון מערכות חשמל, מים ובריאות. חלק מהתקפות אלו נועדו להשגת רווח כלכלי, בעוד אחרות נובעות ממניעים פוליטיים, אידיאולוגיים או פליליים. באחרונה נרשמה עלייה בשימוש בכלי AI לביצוע מתקפות בקנה מידה רחב ובמורכבות גבוהה.
היקף הנזק שיכולה לגרום התקפת סייבר מדגיש את הצורך בהיערכות מתאימה. לדוגמה, דליפות נתונים אישיים של מיליוני אנשים מאתרים גדולים, השבתת שירותי תשלום באמצעות כרטיסי אשראי, השבתת שירותים קריטיים של מדינות או מתקפות כופר שמונעות גישה למידע עד לתשלום כופר בסכום גבוה - כל אלו ממחישים את ההשלכות החמורות של איומי הסייבר.
בעולם שבו כל פרט משויך לרשתות מקוונות, האחריות על הגנת הסייבר משותפת לכולם: מדינות צריכות לפתח חקיקה וכלים לאומיים להגנה, ארגונים ומוסדות צריכים להשקיע במערכות אבטחה ובתרבות מודעות עובדים, ואנשים פרטיים צריכים להגן על עצמם באמצעות סיסמאות חזקות, עדכוני תוכנה והימנעות מקישורים זדוניים.
עלייה משמעותית בתקיפות סייבר נגד ישראל
במהלך השנה האחרונה חלה עלייה משמעותית במספר ובחומרת תקיפות הסייבר נגד ישראל. גורמים המזוהים עם איראן היו אחראים לחלק ניכר מהתקיפות שכללו תקיפת תשתיות קריטיות, מגזרים פיננסים ובתי חולים. חלק ניכר מהתקיפות התרכזו בפריצה לרשתות חברתיות וחשבונות תקשורת פרטיים, בפריצות למערכות מחשוב של ארגונים, מתקפות מניעת שירות (DDoS), שיבושי GPS, תוקפנות טכנולוגית כלפי תשתיות רפואיות וניסיונות דיוג (פישינג).
לפני כשנה קבוצת האקרים פרו-פלסטינית פרצה למערכות המחשוב של חברת Signature-IT שמספקת שירותים דיגיטליים כמו אירוח אתרים, ניהול מידע ומסחר אלקטרוני. כתוצאה מהמתקפה הושבתו עשרות אתרים, בהם שפע אונליין, חברת המשלוחים של איקאה, אייס, הום סנטר, קרביץ וארכיון המדינה. התקיפה של חברת Signature-IT הדגימה את הסיכון שיש בהתמקדות במערכות תומכות משותפות המשמשות ארגונים רבים.
מערך הסייבר הלאומי פועל באופן אינטנסיבי להגן על מערכות קריטיות ולטפל בפרצות באבטחת סייבר בשיתוף גופים פרטיים כל מנת למנוע פגיעה ברציפות תפקודית. אל מול התעצמות האיומים הדיגיטליים יש צורך ברור בהיערכות מתמדת ושדרוג מתודולוגיות ההגנה בפני מתקפות סייבר. המלחמה הבלתי נראית הזו אינה רק אתגר טכנולוגי אלא גם חברתי ותרבותי. היא מזכירה לנו את התלות ההולכת וגדלה שלנו בטכנולוגיה ואת האחריות המשותפת לשמור על בטיחות המרחב הדיגיטלי שבו כולנו חיים ופועלים.
מסלול סייבר במחלקה למדעי המחשב
תחום אבטחת מידע וסייבר הוא תחום פופולרי ובעל חשיבות רבה, בעידן שבו המידע הרב המאוחסן במחשבים מקומיים ובמחשוב ענן חשוף לתקיפות סייבר מצד גורמים עוינים. עולם אבטחת המידע עוסק בהגנה, זיהוי ומניעת תקיפות סייבר, גניבת מידע דיגיטלי חסוי וחדירה לפרטיות.
לימודי סייבר במחלקה למדעי המחשב ב-SCE מכשירים את הסטודנט לזהות ולהעריך סיכוני סייבר ולהתמחות בתחום של אבטחת נתונים ואבטחת מידע ורשתות תקשורת, קריפטוגרפיה, כריית נתונים ואחזור מידע. המסלול מקנה לסטודנט הבנה מעמיקה של החולשות של מערכות תוכנה ורשתות תקשורת ושל הכלים להערכת סיכוני סייבר וזיהוי והגנה מפני תקיפות סייבר.
באחרונה יש מגמה ברורה של השקעה מסיבית במשאבי הגנה ואבטחה של מערכות מידע בארגונים רבים ודרישה הולכת וגוברת של מומחים בתחום הסייבר. בוגרי המסלול ישתלבו כמומחים בתחום הסייבר ואבטחת תוכנה בתעשייה, באקדמיה ובמגזר הציבורי והפרטי. תוכנית הלימודים כוללת קורסי בחירה ייחודיים בתחום כמו: אבטחת מידע ורשתות תקשורת, קריפטוגרפיה, הערכת סיכוני סייבר ועוד. המחלקה משתפת פעולה עם מערך הסייבר הלאומי.