לימודי הנדסה כימית
בתעשייה הכימית, המהווה את אחד מן העוגנים הכלכליים של מדינת ישראל, הביקוש למהנדסי כימיה מוכשרים גדל בהתמדה ומאפשר בחירה בין מגוון רחב של תחומים ותעשיות: מתעשיות החקלאות והתרופות ועד פיתוח ויישום של טכנולוגיות ירוקות, ננוטכנולוגיה ועוד.
מנתונים שפרסמה באחרונה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה, כי המוסד האקדמי המוביל בישראל בלימודי הנדסה כימית הוא SCE המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון.
במחלקה שני מסלולי התמחות עיקריים: ביוטכנולוגיה ותעשייה תהליכית. עוד פועל במחלקה המרכז לתהליכים ירוקים, אשר משלב מחקר בסיסי ויישומי בפיתוח של תהליכים בני-קיימא בתעשייה ובקהילה.
הלימודים משלבים בין ידע בסיסי ותיאורטי לבין חשיפה לחזית הטכנולוגיה והמדע בתהליכי ייצור מורכבים. תכנית הלימודים הייחודית שמה דגש על יישום החומר התיאורטי בהתנסות מעשית בתעשייה ובמחקר. מודל זה מסייע לבוגרים שלנו להשתלב בעמדות מפתח בחברות גדולות במשק, בהן פריגו, טבע, חיפה כימיקלים, מפעלי ים המלח, מכתשים, ברום ועוד.
בהתאם לתפיסה זו, המחלקה להנדסה כימית ב-SCE היא היחידה בארץ השולחת סטודנטים מצטיינים, יחד עם חוקרים מהמכללה, ל- ACHEMA- התערוכה הבינלאומית הגדולה בעולם לתחומי ההנדסה הכימית, הסביבתית והביוטכנולוגית.
לימודי הנדסה כימית, המתפרשים על 8 סמסטרים, מכשירים את המהנדס לעמוד במשימות המגוונות העומדות בפניו, כגון: תכנון ופיתוח תהליכים חדשים ומוצרים חדשים ואופטימיזציה של מוצרים קיימים, תכנון של מפעל, ניהול ייצור, אנליזה כלכלית, בטיחות, איכות הסביבה, בקרה, מעורבות במחקר ועוד.
בשנתיים הראשונות של התואר בהנדסה כימית נלמדת הליבה המדעית הכוללת קורסים בכימיה, בפיזיקה, במתמטיקה בשנתיים הראשונות של התואר נלמדת הליבה המדעית הכוללת קורסים בכימיה, בפיזיקה, במתמטיקה ובביולוגיה יחד עם יישום קל בהנדסה הכימית. בשנתיים האחרונות הלימודים ממוקדים בהתמחות במקצועות ההנדסה, כגון: מעברי תנע חום וחומר, תכנון מפעלים וכו'.
במחלקה להנדסה כימית קיימות ארבע התמחויות: תעשייה תהליכית, ביוטכנולוגיה, טכנולוגיות מים ואנרגיה. בחירת ההתמחות נעשית בסוף השנה השנייה, תוך התחשבות ברצון הסטודנט ובהישגיו במהלך הלימודים בכלל, ובמקצועות מסוימים בפרט.
קורסים ייחודיים ניתנים בשנים ג' וד' על ידי מומחים מהתעשייה, כגון: סטטיסטיקה תהליכית, תכנון ניסויים, הנדסה סביבתית, איתור כשלים, בטיחות, תכנון מפעלים ועוד. בשנה הרביעית מבצעים הסטודנטים פרויקט גמר והתנסות מעשית בתעשייה התהליכית. ההתנסות כוללת פרויקט בהנחיית מהנדס מהתעשייה עם אפשרות של הנחייה משותפת עם חברי סגל המחלקה. פרויקט הגמר וההתנסות בתעשייה חושפים בפני הסטודנט את העולם התעשייתי ויוצרים קשרים היכולים להוביל לעבודה בסיום הלימודים.
התעשייה התהליכית לסוגיה מתפתחת ומכתיבה הכשרת מהנדסים רבים בתחום ההנדסה הכימית. המחלקה להנדסה כימית מקיימת קשרי גומלין עם התעשייה התהליכית בארץ. בפני המהנדס הכימאי, בוגר המכללה, עומדות אפשרויות תעסוקה מגוונות במפעלים רבים, ביניהן תרכובות ברום, טבע, כימאגיס, אינטל, רותם, אגן מכתשים, בתי זיקוק, קמהדע ועוד. בוגרי המחלקה זכאים לתואר .B.Sc בהנדסה כימית ורשאים להירשם בפנקס המהנדסים והאדריכלים.
לחזרה לבלוג של SCE