הסטארט-אפ של עאישה בדרך לחנות האפליקציות
אם וכאשר השימוש באפליקציית Apli יתפוס ויהפוך שגרתי בתחנות הדלק בארץ, תזכרו שמי שעומדת מאחוריה, היא לא אחרת מצעירה בדואית שאפתנית. תכירו את עאישה אבו ג'אבר, בת 19, סטודנטית שנה א' במחלקה להנדסת חשמל בבאר שבע, שהקימה את הסטארט-אפ שאחראי לפיתוח ארנק דיגיטלי אוניברסלי לכלל תחנות הדלק. השינוי שאפליקציית Apli מביאה לשוק תדלוקי הרכב: היא מאפשרת ללקוחות כלל תחנות הדלק ועמדות הטעינה החשמליות לשלם באופן דיגיטלי, פשוט ומהיר.
לדברי עאישה, עולם הסטארט-אפ והיזמות עניין אותה תמיד, אפילו עוד לפני שהתחילה את לימודיה ב-SCE. בחיפוש ברשת היא גילתה את תוכנית "סטארט-אפ נגב", המעניקה כלים לפיתוח וקידום רעיונות ומיזמים משלב המחשבה עד שלב הפיתוח. היא התקבלה אליה ושם למדה להקים סטארט-אפ מאפס.
עאישה היא בוגרת "כוכבי המדבר", ארגון הפועל לפיתוח דור חדש של מנהיגות בדואית צעירה. באמצעות הארגון קושרה לאדם ביסמוט שהקים סטארט-אפ בעצמו. "אדם נכנס בתחילת התהליך, ועד היום הוא מלווה אותי בכל שאלה שבה אני מתלבטת ובכל דבר שאני צריכה", אומרת עאישה, "אם לא הבנתי משהו, אני פונה אליו להסברים. בהרבה מקרים הייתי צריכה לקבל החלטות מיידיות, וכדי לא לטעות תמיד התקשרתי אליו והוא עזר לי".
על לימודיה במכללה מספרת עאישה: "הגעתי ללימודי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה מתוך רצון אישי. הלימודים מעניקים לי ביטחון בידע שלי וכלים ללמוד לפתור בעיות ולחשוב מחוץ לקופסה. הלימודים גם נותנים לי הרגשה טובה ועוזרים לי להכיר את העולם שבו אני חיה. מאז ומתמיד חלמתי על עולם טוב יותר. החלום הזה היווה המניע שלי למצוא פתרונות לבעיות שבהן נתקלים על בסיס יומי".
כבחורה בדואית, מספרת עאישה, שעמדו בדרכה קשיים בהבנת עולם היזמות והשתלבות בו. "נאלצתי לשבור את הראש בניסיון להבין וללמוד את העולם הזה. בעידוד המשפחה הצלחתי להקים את הסטארט-אפ שלי כבר בגיל 19. אני כל כך גאה בהיותי הבדואית הראשונה שהקימה סטארט-אפ, וכל כך משמח אותי לראות עוד בנות נכנסות לעולם המדהים הזה. לכן גם אני משתדלת לכוון ולהנחות אותן ככל יכולתי".
עאישה גאה לספר שהמשקיע הראשון בסטארט-אפ שלה הינו בדואי, וגם זה משהו שקורה לראשונה במגזר. עד כה ההשקעה שלו עומדת על 100 אלף שקל – סכום שצפוי לגדול בעתיד. בחודש הבא ניתן כבר יהיה למצוא את Apli בחנויות האפליקציות באנדרואיד ובאייפון, אך הציפיות של עאישה לא מסתכמות בהצלחה במכירות. "אני רוצה לראות השתלבות עמוקה של בדואים בעולם היזמות כבר בשנים הקרובות. את עצמי בעוד עשר שנים אני רואה כיזמית מצליחה ומובילה".