פתרון בעיות - מסוקרטס עד דקארט
מרצה: לאוניד לדין
ארגון: HP Indigo, Israel
"אין ספק שהמצב רע, אמר הפוליטיקאי. אין ספק שמחר יהיה שרב, פסק החזאי. אין ספק שהבורסה בעלייה, אמר האנליסט. ואני אומר שאין ספק ששלושתם טועים ומטעים. הדבר היחיד שבטוח בעולם הוא שיש ספק, שתמיד צריך להותיר מקום לשאלה וחשד. רק כך נדע מתי אנחנו יודעים. ספקנות היא אחת מאבני היסוד של המדע והקדמה. רוב הגילויים שהביאו את העידן המודרני - התאפשרו בזכות הטלת ספק" (ציטוט מדברי פרופ' שיזף רפאלי). הספק הוא יסוד השיטה המדעית Dubito ergo cogito, cogito ergo sum.
מטרת ההרצאה לעבור בקצה המזלג על התפתחות תהליכי קבלת ההחלטות מערש ההיסטוריה ועד ימינו אנו. פתרון בעיות וקבלת החלטות תמיד היו מלווים בספק ובמכשולים. נוכחותם במרכיבי הבעיה היא תנאי להצלחה. אנו נסקור דוגמאות היסטוריות לפתרון בעיות. נזכיר את סאפפו המשוררת היוונית, את יוסף סטלין – הרודן הסובייטי האכזרי, את קרל מרקס - המהפכן הגרמני ממוצא יהודי ואת סוקרטס - אבי הפילוסופיה. נמשיך בסקירת השיטות העיקריות לפתרון הבעיות במאה ה-20: Brainstorming, Synectics, 5Why’s, SWOT Analysis, Delphi Method, PROACT, ועוד.
לבסוף נעסוק ברנה דקארט – המתמטיקאי ואבי הפילוסופיה המודרנית, מבשר ההשכלה האירופית והממציא של שיטת דקארט שמבוססת על הניתוח הבא: מה יקרה כאשר תפעל? מה יקרה אם לא תפעל? מה לא יקרה כאשר תפעל? מה לא יקרה אם לא תפעל? נציג דוגמאות לשימוש בשיטה בנוגע להחלטות מדיניות (מלחמת ששת הימים), החלטה לשינוי תפקיד ועוד.