אודות הספריות
ייעוד הספרייה
להנגיש לציבור הסטודנטים את כל החומרים הנחוצים ללימודי ההנדסה במכללת SCE
להעניק לסטודנטים את הכישורים הדרושים לאיסוף, ניתוח והערכת מידע הנדסי
לעודד את הסטודנטים לפתח הרגלי למידה לאורך כל שנות חייהם (Lifelong Learning) על מנת להישאר תמיד בחוד החנית של המדע והטכנולוגיה
לספק סביבת למידה, אווירה אקדמית ואינטראקציה בין הסטודנטים
רקע
בשנת 1995 פתחה המכללה האקדמית להנדסה בנגב (שמה הקודם של SCE) את שעריה בשיתוף עם המכללה הטכנולוגית באר שבע הוותיקה (TCB). בתחילת הדרך שימשה הספרייה של המכללה הטכנולוגית כספרייה משותפת לשתי המכללות.
בשנת 2002 נפתחה בקמפוס באר שבע לראשונה ספריית יצחק שביט. בשנת 2005 התווספה אליה ספריית פמלה וסטנלי צ'ייס. שתי הספריות עוצבו ע"י האדריכל הנודע חיים דותן ומעצב הפנים בן בירן. מייסד הספרייה ומנהלה הראשון היה ד"ר בוב ויינטראוב.
כבר בפתיחת קמפוס אשדוד נפתחה הספרייה בקמפוס ז'בוטינסקי. מאוחר יותר, עם פתיחת קמפוס בני ברית נפתחה גם ספריית בני ברית. הספרן הראשי בקמפוס אשדוד היה, ועודנו, מר חנניה גודמן.
בשנותיה הראשונות רכשה הספרייה כ–40,000 כרכים, עסקה בהשאלת ספרים ומחשבים ניידים משותפת לשני הקמפוסים.
כיום ייעוד הספרייה הנו שימוש במקורות דיגיטליים גדולים ברמה אקדמית, שירותי יעץ והדרכה ביבליוגרפית. כמו כן, הספרייה מספקת סביבת למידה מצוינת לכ–5,000 סטודנטים ואנשי סגל.
רכישת האוסף הדיגיטלי של ספרינגר בשלמותו היוותה פריצת הדרך המשמעותית עבור הספרייה. האוסף מנה אז כ–90,000 ספרים דיגיטליים. היום האוסף מונה 115,000 ספרים ומאות כתבי עט. בנוסף, הספרייה מספקת גישה לטקסט מלא של ספרים וכתבי עט דיגיטליים של הוצאות ויילי, IEEE, אלסביר, פרנסיס וטיילור, CRC הוצל"א, אוקספורד ואחרים. המאגרים מותאמים לתחומי העיסוק והמחקר של המכללה, כולל כל תחומי ההנדסה, מדעים מדויקים ומתמטיקה והכל בשפה האנגלית. במשך השנים קיבלה הספרייה תרומות משמעותיות של ספרים, ביניהן שני אוספים מיוחדים – האוסף של פרופ' ארנסט ברגמן, מחלוצי הציונים שהניחו את התשתית למדע במדינת ישראל, ואוסף הכימאים היהודיים של ד"ר ויינטראוב.
בהינתן המורכבות ומגוון המקורות הביבליוגרפיים, שירותי היעץ וההדרכה הביבליוגרפית המועברים ע"י ספרנים מקצועיים הנם חיוניים לתכניות הלימודים של הסטודנטים ופרויקטי המחקר.
הספריות במכללה משתמשות בקטלוג מקוון ומאוחד, מערכת אלף של חברת אקס ליבריס, וכן במנוע חיפוש מאוחד, פרימו. כך הספרייה מאפשרת גישה בלעדית לחומרים אקדמיים איכותיים ביותר בכל זמן ומכל מקום לכל משתמשי SCE.
ספריות SCE מובילות באימוץ תפיסות ניהול עכשוויות, הכוללות גישה חופשית למאגרי מידע אלקטרוניים מחוץ למכללה. סטודנטים ומרצים כבר לא צריכים להגיע לספריה על מנת להשיג חומרי לימוד או מחקר. לכן הספרייה הפכה ממקום בו נמצאים ספרים ושומרים על שקט למקום מפגש לסטודנטים בו הם יכולים ללמוד ביחד או לפגוש את סגל המרצים שלהם. מאותה סיבה ניתנה רשות לאכול ולדבר בספרייה.
ד"ר ויינטראוב, המנהל המייסד של ספריות SCE, נזכר:
"הייתי בקהל במהלך טכס פתיחת ספריית פמלה וסטנלי צ'ייס. אני זוכר את דברי הפתיחה הנוקבים של מר צ'ייס בהם הוא הזכיר לנו את התקופה בארה"ב בה הונהגה מערכת מכסות כלפי סטודנטים יהודים שרצו ללמוד באוניברסיטאות. הוא אמר שהוא רצה לתרום למוסד שלא מפעיל מערכת מכסות כזאת.
השנים חלפו. כאשר מר צ'ייס חלה במחלה קשה, כתבתי למר וגב' צ'ייס על מנת להודות להם שוב על נדיבות ליבם והזכרתי את דברי הפתיחה שלו. ציינתי שהצבנו את שמות פמלה וסטנלי צ'ייס בכניסה הראשית לספרייה לנצח וסטודנטים ללא הבדל דת לומדים בספריית צ'ייס. הוא הודה על מכתבי וזמן קצר אחרי כן הלך לעולמו".
למאמרים נוספים בנושא ספריות:
מקורות מידע דיגיטליים • שעות פעילות וסגל • אזורי למידה וגישה מבחוץ • שימוש נאות וזכויות יוצרים • שאלות ותשובות