פתחפתח
לקבלת מידע נוסף
*יש להזין שדות חובה
x סגור

הפיתוח הטכנולוגי שיילחם בדיספגיה

שיתוף פעולה בין סטודנטים מ-SCE לבין צוותים בבית החולים "סורוקה" הוביל לפיתוח מכשיר מודפס בשיטת תלת-ממד, עם מערכת משוב אישית שתבטיח את יעילות הטיפול השיקומי בהפרעות בליעה

אנשים רבים, בעיקר בני הגיל השלישי ובפרט אחרי אירוע מוחי או שבץ, עלולים לסבול מתופעה רפואית הנקראת דיספגיה: קושי בבליעה הנובע מהיחלשות השרירים ופוגע ביכולת לאכול באופן יעיל ובטוח.

להפרעת בליעה עלולות להיות השלכות חמורות על בריאותו ואיכות חייו של האדם, ביניהן התייבשות, תת-תזונה, דלקת ריאות, חנק ומוות. הפרעת בליעה, בדרגות חומרה שונות, שכיחה בקרב 15% מהאוכלוסייה הכללית ועולה עם הגיל וכתוצאה ממחלות שונות. שיקום בליעה הוא תהליך מורכב, המצריך זמן, כוח אדם ומכשור ייעודי.

במסגרת פרויקט הגמר שלהם פיתחו חן שמיר ורז ינקו, סטודנטים במחלקה להנדסת מכונות בקמפוס באר שבע, מכשיר מודפס בטכנולוגיית תלת-ממד שיסייע לטפל בדיספגיה ולחזק את שרירי הפנים והצוואר. המכשיר פותח כחלק משיתוף פעולה עם אלונה רון, קלינאית תקשורת ורכזת תחום שיקום באשפוז במחלקת השיקום של המרכז הרפואי "סורוקה".

"ייחודיות המכשיר היא בעיצוב ובבקרה שלו", מסביר שמיר. "השימוש בו קל ונוח ומגדיל את סיכויי ההצלחה של תהליך השיקום. כמו כן, מעבדת תלת-הממד שהוקמה ב'סורוקה' מאפשרת להנגיש את המוצר למטפלים ולמטופלים, מתוך תפיסה חדשנית של רפואה מותאמת אישית".

את פרויקט הגמר מנחים ד"ר ניר טרבלסי, ד"ר צוק טורבוביץ' ומעצבת המוצר נעמה אגסי. המוצר כבר הוצג בתערוכת פיתוחים חדשניים בעולם הרפואה, במסגרת שבוע החדשנות והמחקר שהתקיים באחרונה בחסות המרכז הרפואי "סורוקה".

שמיר מוסיף ומספר, כי השאיפה היא שהמטופלים יוכלו לעשות במכשיר שימוש ביתי. "קיבלנו פידבקים טובים מאוד מרופאים ואנשי צוות שהתנסו במוצר. כעת עלינו להפעיל מערך ניסויי, ואנו מקווים להמשיך לקדם אותו. נוסף על תהליך השיקום, המכשיר מאפשר לחזק את שרירי הפנים והצוואר באוכלוסייה בריאה. בדומה לשאר השרירים בגוף האדם, גם שרירי הפנים זקוקים לאימון כדי למנוע את צניחת מסגרת הפנים, לשמור על אלסטיות העור ולמנוע את תופעות 'הסנטר הכפול' והקמטים. אנחנו בוחנים אפשרות לשלב את המכשיר גם בהליכים קוסמטיים".